Vahit Aldı

Vahit Aldı

Faşizm ve nazizm hakkında

Faşizm ve nazizm hakkında

Bu hafta kısaca faşizm ve Nazizm, kapitalizm ve komünizmin entegrasyonu hakkında bir konuyu tanıtmak istiyorum. Bu iki akım, II. Dünya Savaşı'ndan önce Avrupa'da kapitalizme ve komünizme bir tepki olarak ortaya çıktı. İlki İtalya'da başladı ve 2'si - Almanya'da ana köken farklı, ancak amaçları ve amaçları sömürge emperyalizminin hareketi. Mussolini, bohça saplı bir Roma baltasını siyasi otoritesinin sembolü haline getirip devleti tanrılaştırarak büyük bir sömürge gücü olmak isterken, Hitler sosyalist yöntemler kompleksi ile Aryan üstünlüğünü birleştirerek büyük bir sömürge gücü olmak istedi. Hitler'in kendisi çok iyi bir Hıristiyan değildi, ancak Hıristiyanlar tarafından peygamber olarak kabul edildi.

Sözde İsa katilinin anti-semitizmini kullanarak kitleleri nasıl harekete geçireceğini iyi biliyordu. Bundan sonra yaptıkları ve yapacakları her şeyde Hitler ve Mussolini güçlü demagoglar ve diktatörlerdir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra İtalya ve Almanya kolonilerini kaybetmişti. Çok güçlü ekonomik yapılarına ve sermaye stoklarına rağmen hammadde sıkıntısı ve Pazar günleri yaşıyorlardı.

Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan İngiltere, Fransa ve Rusya gibi ülkeler Asya ve Afrika'yı hem hammadde hem de Pazar olarak paylaştılar.

Bu arada İtalya ve Almanya'da insanlar kapitalizmin ve komünizmin propagandası ve baskısı altında düşünmeye ve yaşamaya zorlandı. Kapitalizmden bunalanlar, komünizmin ve terörist faaliyetlerin etkisi altında devrimci kadroların eline geçmişlerdi.

Bazı aydınlar ve bilim adamları, kapitalizmin yol açtığı adaletsizlik ve kötülüğün yanı sıra, ülkenin sınıf çatışmasıyla bir çatışma ortamına alınmasından ve devlet anlayışının yok edilmek istenmesinden tedirgin oldukları için getirdikleri sosyalist ve komünist sistemlerden şikayet ettiler. Böylece toplumu bireyciliğin pençesinde tehlikeye atan tehlikeler karşısında insanlar arasında karma bir ekonomik sisteme yönelme, kolektivizm ve komünizm sisteminin kişisel inisiyatifi ve dolayısıyla ekonomik hak ve özgürlükleri kınama fikri İtalya ve Almanya'da prangalara yol açacaktı.

Böylesine uygun bir ortamda, eskiden İtalya'da aşırı Marksist olarak bilinen ve iktidar hırsıyla yanıp tutuşan Mussolini ile aynı hırs ve sakatlığa sahip olan ve Almanya'da fabrika işçisi olarak çalışan Adolf Hitler, bu toplumlardaki mevcut kaygılardan yararlanarak hem milliyetçi hem de sosyalist işçi partilerini kendi içlerinde kurdular. kendi ülkeleri. Sonuç olarak, faşizmin konsolidasyonu, anti-komünist tezlerin kapitalizm tezine karşı yüzleşmesinden elde edilmişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR