Şule Erciyas

Şule Erciyas

Fetvada ehliyet

Fetvada ehliyet

Bir konuda son kararı vermek oldukça zordur, birde yüce Allah adına din ile ilgili karar vermek fetva vermekte zor vebal gerektiren bir durumdur. Bu gün dünyada her alanda tahminlerimizin üzerinde gelişme ve değişmeler yaşanmaktadır, teknolojik gelişmeler bütün alanlarda son derece hızlı bir şekilde yerini almış durumdadır, sürekli değişiklik ve yenilikler gözlenmektedir.

Adeta dünyada var olan nimetler hakkın eserleri olarak tek tek ortaya çıkmaktadır. Her türlü değişme ve gelişmeler karşısında dinimizin rolu ve konumu nedir, bizim bu değişme ve gelişmeler karşısında konumumuz ne olmalıdır.

Her şeyden önce şu hususun bilinmesine ihtiyaç vardır, dinin sahibi Allah'tır hükümlerde tasarruf sahibi de odur, dikkat edin halis din yanlız Allah'ındır ayeti açık delilidir. Kullara düşen görev ise dini Allah'a has kılarak ihlas ile kulluk etmektir, bu ölçü içerisinde hareket etmeye çalışmak öncelikli bir görevdir. Ancak her konuda olduğu gibi dini konularla da ehil olanlar kadar ehil olmayanlarda kendilerini söz sahibi zannetmektedirler.

Böyle olunca fetvalar çoğalmakta hükümlerde karışıklıklar meydana gelmektedir ehil olmayanlar sadece verdikleri fetvadan değil fetva vermekten de sorumludurlar. Fetva bir olay ile ilgili hükümü açıklayan kuvvetli ve kesin cevaptır, fıkıh terimi olarak fakih bir kişinin sorulan fıkhi bir meseleye yazılı veya sözlü olarak verdiği cevap ortaya koyduğu hüküm demektir, bu hükmü yeterli fıkhi bilgisi olan vermelidir, aksi halde verilen fetvalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

Fetva verecek kişilerde şu beş şartın bulunması gerekir, iyi niyet sahibi olmak Allah rızasını gözetmek ilim hilim vakar ve ciddiyet sahibi olmak kendisinden ve bilgisinden emin olmak halka kendi otoritesini kabul etmek fert ve toplum olarak insanları tanımak.

Yüce Allah Kuranı Kerimde dillerimizin uydurduğu yalana dayanarak bu helaldir bu helaldir demeyin çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz muhakkak ki Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR