Enes Boyacı

Enes Boyacı

Göçemeyen kuşlar

Göçemeyen kuşlar

Tüm dünyanın gündeminde olan iklim krizi ve kuraklık birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de kuraklık nedeniyle göçmen kuşların, sıcaklık ve sulak alanların değişmesiyle göç edememesi. Tüm doğayı etkileyen kuraklık, yaşanmaması gereken doğa olaylarına sebep oluyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve birçok şehirde çiçek açan ağaçları herkes görmüştür. Bunun gibi ilginç doğa olaylarından biri de göçmen kuşların olmaması gerektiği yerlerde görülmesi.

Konu hakkında konuşan uzmanlar tür sayısında azalma yaşanmasını bekliyor. Ülkemizde son yıllarda görülen birçok kuş türünün küresel ısınmadan etkilenen kuşlar olduğu ortaya çıktı. Örneğin bazı leyleklerin, normalde üremelerini tamamladıktan sonra Afrika’ya göç etmesi gerekiyor fakat iklim krizi sebebi ile yiyecek bulmaya devam ettikleri için Batman ve Diyarbakır’da kışın da görüntüleniyorlar.

Özellikle son 3 yılda ülkemizdeki birçok sulak alanda problem yaşanıyor. Hatta bazı sulak alanlarımız kurumaya yüz tuttu. Bu durum da elbette ülkemizi belli zamanlarda ziyaret eden kuş türlerini etkiliyor. Bu sene kuş sayımına yeni başlayan uzmanlar kuşların sıcak havalardan dolayı kışı Avrupa’da geçirdiğini söylüyor. Bu sebeple sayımlardaki kuş sayıları geçen seneye göre oldukça düşük çıkabilir. Uzmanlar 2 yıl önce 80 türden 228 bin 31 kuş sayımı yapıldığını, geçen sene ise aynı sulak alanlarda 77 türden 178 bin 174 kuşu kayıt altına aldıklarını açıklamıştı. Yani geçtiğimiz sene 3 türden hiçbir kuş ülkemizi ziyaret etmemiş ve genel kuş sayılarında da azalma yaşanmış. Ayrıca yeni başlayan kuş sayımlarında uzmanlar, ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da havanın sıcak olması sebebiyle bazı türlerin ülkemizde görülmediğini aktardı.

Göçmen kuşların rotalarındaki değişikliği etkileyen en büyük etkenlerden biri de su kaynakları. Kuşlar da insanlar gibi yaşamlarını sulak alanlar etrafında kuruyorlar. Ülkemizdeki sulak alanların kuraklık, küresel ısınma gibi doğal etkenler ve bilinçsiz su kullanımı gibi beşeri etkenler sebebiyle azaldığını görüyoruz. Bu durum da göçmen kuşları büyük ölçüde etkiliyor. Sulak alanlarda beslenip dinlenen göçmen kuşlar rotalarındaki sulak alanların kuruması sebebiyle hem göçmekte hem de beslenmekte zorlanıyorlar.

Durum öyle bir hal aldı ki sulak alan bulamayan bazı göçmen kuş türleri şehir çöplüklerinde görülmeye başladı. Beslenmekte zorlanan bazı türler çöplüklerdeki insan atıkları ile karınlarını doyuruyorlar. Sadece göçmen türler değil yuvaya bağlı kuşlar da çöplüklerde besleniyor. Uzmanlar günlük gözlemlerinde kuşların yuvaları ile çöplükler arasında gel-git yaptığını söylüyor.

Göçmen kuş türleri arasında, yaşanan kuraklığa uyum sağlayabilenler varlığını sürdürebilirken bazı uyum sağlayamayan türler ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Uzmanların da belirttiği gibi her kuş türü dünya için önemlidir. Çünkü her tür göçerken doğa için bazı görevleri yerine getirir. Yaşanan iklim krizleri ile kuşların bu görevleri yerine getirememesi tabiatın dengesini bozabilir ve göçmen kuşlar ilerleyen zamanlarda göçemeyen kuşlar haline gelebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR