Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Görmüyor muyuz?

Görmüyor muyuz?

Birey olarak toplum içinde bir düzen ve sosyolojik yapı ile yaşıyoruz. Gelişen ve değişen şehir hayatı, günlük stres, kargaşalı bir şehir düzeni hep bir yerlere yetişme çabası bazen bazı değerleri olguları gözden kaçırmamıza neden oluyor. Klasikleşmiş bir söz vardır. “Her insan engelli adayıdır” diye evet doğru yaşayabileceğimiz basit bir kaza ya da hastalık her an herkesi engelli bir birey olarak hayata bağlayabilir. Peki kaçımız bu bilinçte yaşıyor. Kaçımız empati yapıp sokakta veya sosyal hayatta engelli vatandaşların engellerini kaldırmak için çabalıyoruz? En azından engel olmamaya çalışıyoruz? Çok nadir çok az. Her gün kaldırım ve engelli rampalarına çekilen araçlar ve bunun gibi birçok yanlış bu söylediklerimi doğrular nitelikte.

Geçtiğimiz hafta yine kamu yararı anlayışı ile kaleme aldığım haberde Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, görme engelliler haftasında engelli vatandaşların şehir hayatındaki engellerini anlatmıştı. Demirci özelikle yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, “Belediye otobüslerine sesli uyarıcılar konulmalı. Kaldırımlar bizlere uygun yapılmalı” demişti. Haberimiz dikkate alınır mı bilemem.
İşte o haberimde Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, yerel yönetimlere ve vatandaşlara karşı şu şekilde seslenerek taleplerini şöyle sıralamıştı: “Türkiye’de engelli vatandaşlar olarak özellikle şehir hayatında birçok zorluklarla karşılaşıyoruz” ifadeleri ile anlatmaya başlayan Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, “Bunların başında maalesef toplu taşıma ve ulaşım geliyor. Biz görme engelli vatandaşlar olarak belediye ve halk otobüslerinde sesli uyarıcıların getirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Sadece bizim için değil o gün şehre ilk defa gelmiş bir turist içinde bu uygulama çok verimli olacaktır. Aynı metrodaki gibi otobüslerde de gelen durağın anons edilmesini istiyoruz. Belediye otobüslerimizdeki sesli uyarıcılar bugün bile çoğu otobüste çalışmıyor. Bu durum bizler için sıkıntı çıkarıyor. Aynı anda akıllı durakların yaygınlaştırarak sesli uyarılar veren duraklara ihtiyacımız var” hatırlatmasında bulunmuştu.

Demirci haberimizin devamında ise, “Şehir hayatındaki en büyük sorunlarımızın diğeri de bizlere uygun olmayan kaldırımalar. Maalesef ki çoğu kaldırım bozuk. Hala çok yüksek kaldırımlar var. Engelli rampası olmayan olsa da kullanılamayan kaldırımlar. Kaldırımlar bozuk olunca sarı çizgilere hiç değinemiyoruz. Çoğu kaldırımda sarı çizgilerimiz ya yok ya da bozuk. Var olanların çoğu da yağmur da kayan malzemeden yapılmış kullanırken kaza yaşama tehlikesi geçiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, haberimizde son olarak, “İnsanlardan saygı ve empati bekliyoruz. Kaldırımlara araç çekilmesi, esnafın malzemelerini kaldırıma sermesi, dikkatsizlik, kaldırımlardaki scooter ve motorlar gibi birçok araçlar bizlerin canını tehlikeye atıyor. En çokta gelişi güzel kullanılan elektrikli scooter ve motorlar bizi etkiliyor. Düzensizce direklere bağlanan scooterler bizim onlara çarpıp kaza yaşamamıza neden oluyor. Bir an önce buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Paris Beledisi, İstanbul’da Kadıköy Belediyesi olmak üzere birkaç belediye scooterleri toplatma kararı almıştı. Ülke çapında bir düzenleme yapılmalı. Engelli vatandaşlarımızı anlayabilmek için kamu spotları ve buna benzer çalışmalar ile bizlerin sorunları anlatılarak vatandaşlarımızın daha saygılı ve anlayışlı olmalı” ifadeleri ile vatandaşlardan empati beklemelerini ve onlara daha fazla engel olmamaya çalışmaları gerektiğini söylemişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR