Şule Nallı

Şule Nallı

Görücü usulü evlilik

Görücü usulü evlilik

Özellikle biz Türklerin kültüründe yaygın olarak bulunan görücü usulü evlilik çiftlerin birbirlerini tanımadıkları veya öncesinde herhangi bir duygu paylaşımı olmadığı evlilik usulüdür. Bizden bir veya iki kuşak öncesinde toplumumuzdaki evliliklerin en az yüzde doksanı görücü usulü ile oluyordu. Peki, kültürümüzün bir parçası olan görücü usulü evlilik nasıl olur? Ve süreç nasıl ilerler.

Şimdilerde çeşitli flört aşamalarından geçen gençler birbirlerini iyice tanımadan karar vermiyorlar. Fakat görücü usulünde birbirlerini tanımak için kısa bir zaman dilimi bulunuyor. Veya karar için yarım saatlik bir çay evlilik yoluna girmelerini sağlıyor.

Görücü usulü evlilik bir kültürün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bazen birbirlerini hiç tanımayan insanlar bu yolla kısa bir süre içerisinde karı koca oluyor veya birbirleri ile akraba oluyorlar. Görücü usulü evlilik erkek annesinin veya erkeğin kendisinin bir kızı görüp beğenmesi ile başlar. Daha sonra kızın ailesi ile tanışan kaynana adayı kızın annesine durumu anlatır.

Bu aşamada genellikle kız annesi durumu kıza sorar. Kızdan da oluru aldıktan sonra kız isteme merasimi başlar. Kız isteme merasimi ilk önce kadınlar arasında olur. Bu asıl merasime hazırlık aşamasıdır. Kız tarafı nazını kadınlara yapar. Kız annesi aile içerisinde evlilik ile ilgili son kararını kaynana adayına açıklar. Bu karar olumlu ise erkek tarafı kız isteme merasimi için bir gün belirler ve o gün kız isteme olayı gerçekleşir. Kız isteme erkek tarından anne, baba ve birkaç aile büyüğü ile damat adayı katılır.

Kız isteme merasiminde kız tarafından birçok kişi damat adayını ilk o gün görür. Damat adayını dikkatlice süzen kız tarafı damada puan da vermekten çekinmez. Kız isteme merasimini olmazsa olmaz soruları genellikle görücü usulünde gerçekleşir. Çünkü kızın ailesi ve özellikle evlenecek kız erkeği hiçbir şekilde tanımıyor.

Kız istendikten sonra kızın babası ‘’Allah’ın izni ile verdik ‘’ demeden önce şu soruları sorar;

*Oğlumuzun işi ve kazancı nedir?

*Oğlumuzun kötü bir alışkanlığı var mı?

*Oğlumuzun evi veya arabası var mı?

Bu sorular birçok insanın garibine gitse de kız babası kızını verecek kişinin iyi bir aile reisi olmasını ister. Onun için bu sorular sorulur ve baba kızını gönül rahatlığı ile verir.

Görücü usulü evlilikte nişanlılık aşaması çiftler için çok önemlidir. Çünkü birbirlerini bu süreçte tanırlar. Nişanlılık sürecinin en büyük gereksinimi de zaten çiftlerin birbirini tanımasıdır. Birbirini daha iyi tanıyan ve sevmeye başlayan çifti evlilik ve düğün hazırlığı süreci bekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR