Hakan Şahin

Hakan Şahin

Güneydoğu İzlenimlerim

Güneydoğu İzlenimlerim

Hafta sonu kamu görevlisi olan bir yakınımı ziyaret etmek için Şırnak Uludere’ye gittim. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan uçağa bindim Şırnak’a uçtum. Şerafettin Elçi Havalimanı Cizre tarafında kalıyor. Oradan havaalanı servisleri ile Şırnak Merkez’e geçtim. Oradan da Uludere’ye gitmek için bir araca bindim.  Ancak bu araç Uludere’ye gitmiyormuş, civar köylere gidiyormuş. Sağ olsun dolmuş şoförü beni Uludere’ye götüreceğini söyledi. Şoför birçok köye girdi çıktı. Taa sınır köylere kadar gittik. Şoförün yanında oturuyordum. Kendisi ile epeyce sohbet ettik. Ankara’da gazeteci olduğumu öğrenen şoför Ali Bey bana baya şeyler anlattı.

Bölgedeki sorunlardan tutun da kişisel sorunlarına kadar birçok konudan bahsetti. Dönüş yolunda hava akşam oldu ve hava karardı. Ali Bey beni evinde ağırlamak istedi. Ben kendisine teşekkür ettim ve teklifini nazikçe geri çevirdim. Sonrasında beni Uludere’ye götürdü. Kendisi ile güzel bir yol arkadaşlığı geçirdik ve birbirimize telefon numaralarımızı vererek vedalaştık.

Bölgede karşılaştığım ve sohbet etme fırsatı bulduğum yerli halktan kişilerin ortak söylemlerinden bahsetmek istiyorum. İnsanlar vatansever olduklarını dile getiriyor. Televizyonlarda şehit haberlerinin veriliş tarzından rahatsız olduklarını söylüyorlar. ‘Uludere’de 2 şehit’ şeklinde ifadeleri doğru bulmadıklarını ifade ediyorlar. İnsanlar, “Sanki Uluderelilerin hepsi terörist gibi bir hava oluşturuluyor. Bizi öcü gibi gösteriyorlar. O yüzden buraya öğretmen, doktor gelmek istemiyor” şeklinde konuşuyorlar. Ancak mecbur kalıp gelenlerin de çok memnun kaldığını, güven ve samimiyet içinde burada uzun yıllar hizmet ettiklerini söylüyorlar. 

Tüm ülke genelinde olduğu gibi FETÖ’cü hainlerin Güneydoğu halkına da büyük zarar verdiğini anlatıyorlar. “ Bölge halkı ile askerin arası FETÖ yüzünden açılmıştır. Darbeci askerler keyfi uygulamalarla halka eziyet etmiştir” şeklinde ifadeler kullanan kişilere rastladım. Onlar da FETÖ’ca hainler için idam talebinde bulunduklarını her fırsatta dile getiriyorlar.

Uludereliler Belediye’ye atanan kayyumdan çok memnun olduklarını belirtiyor. Kayyum atanma kararında geç bile kalındığını söyleyenler var. “Kayyum atandığından beri ilçemize hizmet gelmeye başladı, yollarımız yapılıyor, ilçemiz açısından güzel işler yapılıyor” diyerek düşüncelerini aktarıyorlar. 
Benim izlenimlerime göre güvenlik güçleri bölgede kuş uçurtmuyor. Olağanüstü güvenlik tedbirleri uygulanıyor. Bundan da kimse rahatsız değil, aksine yerli halk ve Anadolu’dan giden kamu görevlileri bu durumdan gayet memnun. Ancak ulaşım konusunda büyük sorunlar yaşanıyor. Örneğin sabah 8’den sonra Uludere’den Şırnak Merkez’e gitmek neredeyse imkansız. Ulaşım yerli halktan minibüsü olan kişiler tarafından sağlanıyor. Ben Ankara’ya geri dönecektim. Saat öğlen 12 civarında idi.

Vatandaşlar ancak otostop çekerek Şırnak’a gidebileceğimi söylediler. Sağ olsunlar oradaki bazı kişiler bana yardımcı oldu ve beni merkeze giden biri ile Şırnak’a gönderdiler. Uludere Belediyesi’nin bir otobüs ile en azından sabah, öğlen, akşam olarak toplu taşıma hizmeti sunması çok iyi olacak diye düşünüyorum. Çünkü insanların ulaşım konusunda mahrum kalması bölgede en önemli sorunlardan birisi. 

Orada tanıştığım, konuştuğum herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten çok yardımsever insanlar. Herkes evinde ağırlamak için teklif ediyor. Biz batıda komşumuza bile selam vermezken onlar hiç tanımadıkları bir yabancıyla sofralarını paylaşıyorlar. Türk misafirperverliği denilen durumun aslı orada yaşatılıyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR