Şule Erciyas

Şule Erciyas

Haset Haramdır

Haset Haramdır

Yüce dinimiz İslam Müslümanların huzur güven ve kardeşliğini engelleyen her türlü duygu ve düşünce davranışı yasaklamıştır, dinimizin haram kılmış olduğu bu kötü hasletlerden biriside hasettir. Dinimizde çekememezlik olarak ifade edilen hasetlik başkasının sahip olduğu bir nimetin maddi ve manevi imkânların elinden çıkmasını ve yok olmasını istemektir. Yüce Allah'ın taktirini ve taksimini beğenmemekten kaynaklanan haset en kötü ve zararlı huyların başında gelir.

Haset en çok birbirine emsal durumda olan ve birbirleri ile yakın ilişkiler içinde olan insanlar arasında görülür. Hasedin toplum için maddi manevi pek çok zararı vardır haset insanı içten içe kemiren onulmaz bir hastalıktır. Hasetçinin içinde sürekli kin ve ihtiras ateşi yanar haset ettiği kişinin sahip olduğu nimetleri düşündükçe sıkıntısı çoğalır uykuları kaçar. hasetçi kimse doğru düşünme yeteneğini yitirir psikolojisi alt üst olur ailesi ve çevresi ile ilişkileri bozulur sonunda hayatında huzurdan eser kalmaz bu gibi insanlardan her türlü kötülük beklenbilir bundan dolayı Kuran-ı Kerim'de hased ettiği zaman hasedçinin kötülügünden Allah'a sığınılması tavsiye edilmiştir.

Gerçek bir müminin Allah'ın taktirine razı olmaması düşünülemez din kardeşinin sahip olduğu nimetlerin elinden çıkması yok olmasını istemek hiç bir Müslümana yakışmaz çünkü olgun mümin kendisi için sevdiği bir şeyi din kardeşi içinde arzu edip isteyen kimsedir. Kuranı Kerimde Hz Peygamberin Peygamberliğini çekemeyen bir çirkin davranışlarını örnek gösterilerek hasedin Allah tarafından yasak olduğu bildirilmiştir. Yoksa onlar Allah'ın lütfundan verdiği şeylerden dolayı insanlara haset mi ediyorlar buyurmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR