Şule Erciyas

Şule Erciyas

İslam'da Birlik Ve Dayanışma

İslam'da Birlik Ve Dayanışma

Toplumların varlıklarını huzur ve güven içerisinde sürdürebilmeleri için birlik ve dayanışmanın önemi büyüktür dinimize göre ferdin mutluluğu kadar toplumun huzurunda önemlidir bundan dolayı yüce dinimiz İslam müminler arasında din kardeşliği tesis etmiş bu kardeşliğin korunup geliştirilmesi içinde karşılıklı sevgi saygı birlik beraberlik ve dayanışmayı şart koşmuştur.

Zira kardeşlik karşılıklı olarak birbirlerine faydalı olmayı birbirlerine iyilik ve yardımda bulunmayı sevinçleri paylaşmayı ve acılara ortak olmayı gerektirir. Kuranı Kerimde hep birlikte Allah'ın ipine Kurana sım sıkı sarılın parçalanıp bölünmeyin Allah'ın size olan nimetini hatırlayın.

Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o kalplerinizi birleştirmişti işte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz buyrularak birlik ve beraberlik emredilmiş ayrılığa düşmek bölünüp parçalanmak ise yasaklanmıştır, Hz Peygamber (s.a.v) de müminleri bir ve beraber olmaya teşvik ederek şöyle buyurmuştur size birliği tavsiye ederim ayrılıktan sakının zira şeytan tek kalan ile birlikte olur iki kişiden uzak durur kim cennetin ortasını dilerse birlikten ayrılmasın yüce Allah'ın emrettiği Hz Peygamberin tesis ettiği İslam kardeşliği sevgi şevkat merhamet birlik beraberlik yardımlaşma ve dayanışma esasına dayanmaktadır.

İslam toplumunda zayıf güçsüz ve kimsesizler görülüp gözetilir dul yetim ve öksüzler korunup kollanır düşenler kaldırılır fakir ve yoksullara yardım edilir, ihtiyaç sahiplerinin yardımları giderilir, bütün bunlar yapılırken yardım edilen kimsenin mahçup olmamasına ve eziklik hissetmemesine dikkat edilir. Böylece varlıklı Müslümanlar din kardeşine yardım etmiş olmanın gönül huzurunu yaşarken diğer yandan Allah'u Teala'nın hoşnutluğunu kazanmış olur.

Zira başkalarına iyilikte ve yardımda bulunanlar Allah'u-Teala'nın nice lütuf ve ihsanlarına nail olurlar. Nitekim Kuranı Kerimde iyiliğin karşılığı ancak iyiliktir buyrularak Allah için yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağı bildirilmiştir. Hz Peygamber (s.a.v) de bir kutsi hadiste Allah'u Teala şöyle buyururdu Ey ademoğlu Allah için infak et ki sana da infak olsun buyurmuştur. Netice olarak bu güzel ülkede yaşayan insanlar olarak birbirimize karşı sorumluluklarımız bulunmaktadır aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin korunması hepimizin en önemli görevidir unutmamalıyız ki millet olarak barış ve huzur içerisinde yaşamak maddi manevi her alanda yükselebilmemiz birlik ve dayanışma halinde olmamıza bağlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR