Behçet Karabulut

Behçet Karabulut

Sınav tedbirleri

Sınav tedbirleri

Adayların AYT ve YDT sınavı sonrası 180 puan barajını geçtikleri takdirdi, aldıkları puan türü kategorisinde lisans bölümlerini tercih edebilecekler “ Bu iki sınav adayların alan bilgisini ölçecek. Sınava giren adayların dikkat etmesi gereken noktalara bakacak olursak adayların ilgili sınav giriş belgesi ile nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartını yanında bulundurması gerekiyor. Sınav esnasında kullanılacak olan kalem, silgi gibi materyaller ÖSYM tarafından adaylara verileceği için adayların yanında su getirmesi yeterli olacaktır.

Sınav salonunda kitapçıklar dağıtıldıktan sonra kitapçık üzerine ad-soyad ve cevap kağıdına kitapçık türünü işaretlemeyi unutmamak önemli. Adaylar sınav öncesinde ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmalı, salon görevlilerinin yönergelerini dikkatle dinlemeli ve cevap kağıdı ile kitapçık kontrollerini yapmalıdır. Kitapçık ya da cevap anahtarı ile ilgili sorun var ise salon görevlisine durumu söylemeleri gerekmektedir. Sınav ile ilgili genel bilgilendirmeleri yaptığımıza göre adayların duygu ve düşüncelerinden bahsedebiliriz. Bu duygulardan en öne çıkanı kaygıdır”

YAPTIĞINIZI GÖRDÜKÇE RAHATLAMANIZI SAĞLAYACAKTIR

Sınava gireceklere tavsiyelerde bulunan Kurt, “Hayatımızın her anında yaşayabileceğimiz kaygıyı sınav öncesinde ve anında yaşamamız muhtemel ve doğaldır. Kaygı ile karşılaştığımız anda bu duyguyu normalleştirmeye çalışmak kontrolün bizde olduğunu hissetmemizi sağlayacaktır. Sınav fikrini normalleştirmek yıllardır pratiğini yaptığımız sınavlardan sadece biri olduğunu düşünmek, sakinliğimizi korumak, elimizden geleni yapmış olduğumuzu bilmek, sınava ilişkin tutumumuzu dolayısıyla davranışımızı değiştirecektir. Bazı egzersizler kaygımızı dindirmeye yardımcı olacaktır. Gevşemek ve kaygıyı yönetmek için doğru nefes almak bunların başında geliyor. Stresli durumlarda nefes alış verişimiz hızlanır, dikkatsizlik, endişe ve paniğe benzer semptomlar görülebilir. Bu duygu ile karşılaştığımızda sınav salonunda oturduğumuz sırada ya da salona alınmadan önce rahat bir pozisyon alarak nefes egzersizi yapabiliriz.

Gözlerimizi kapatıp nefesimize odaklanalım ve burnumuzdan derin bir nefes alırken karnımızda bir balon olduğunu düşünerek karnımızı şişirelim, üçe kadar sayalım ve karnımızdaki balonu ağzımızdan nefesimizi vererek söndürelim. Birkaç tekrar yapabiliriz. Bu ve bunun gibi egzersizlerde bazen anında bir rahatlama görülmeyebilir tekrar gerekebilir ancak bunları bir vakit kaybı olarak görmek doğru olmayacaktır. Rahatladığınızda dikkatinizi teste yönlendirmeniz daha kolay olacaktır ve soruları algılayıp çözmeniz daha kolaylaşacaktır. Sınavlarda sorularda zorluk dağılımları olacaktır. Turlama Tekniği soruların zorluk dağılımlarının farkında olan adayların sınav sırasında uygulayacakları en önemli sınav stratejilerinden birisidir. Bir soru ile gereğinden fazla ilgilenmek, soru ile inatlaşmak sınavın zaman yönetimi açısından büyük risktir. Bu esnada Turlama Tekniği riskli durumları kontrol altına almanızı sağlayacaktır. Kitapçığı kontrol etmek için açtığınız anda sayfaları çevirirken gözünüzün iliştiği, ‘ben bunu yapabilirim.’ dediğiniz sorular olacaktır. Sınav başladığında bu soruları cevaplandırmak, yaptığınızı gördükçe rahatlamanızı sağlayacaktır”

EN AZ BİR SAAT ÖNCE SINAV BİNASINDA OLUN

“Sınav gününde rahat giyinmeniz, uykunuzu almış bir şekilde uyanmanız ve kahvaltınızı normal bir şekilde yapmış olmanız bedenen de iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Velilerimizin de adaylarımızın yanında olduklarını söylemeleri ve en önemlisi bunu davranışları ile hissettirmeleri onları rahatlatacaktır. Sınav gününden önce giriş belgesi ile kimlik kartı ya da nüfus cüzdanını hazırlamanızı ve olası durumları engellemek için sınavdan en az 1 saat öncesinde sınav binasında bulunmanızı tekrardan hatırlatalım. YKS’de tüm adaylara başarılar dileriz. Unutmayalım ki, bu zamana kadar bir çok sınava girdiniz YKS’de bunlardan birisi sadece. Hedeflerinize ulaştığınız, emeklerinizin karşılığını aldığınız bir sınav geçirmeniz dileğiyle”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR