Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Köstek değil destek olun

Köstek değil destek olun

Ülkemizdeki kahvehanelerin Osmanlı dönemindeki gibi kıraathanelere yani kitap okunan yerlere çevrilmesi için bölgesel çaplı uzun süredir çalışmaların sürdüğünü biliyorum. 
***
Geçtiğimiz yıllarda Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Aydın ile yaptığım bir röportajda bu dönüşümle ilgili çalışmalarının olduğunu bu kapsamda çoğu kahvehaneye kitap okuma bölümlerinin yapıldığını ve Ankara'daki tüm kahvehaneleri kitaplarla buluşturmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini anlatmıştı.
***
Evet çoğu kahvehanede şimdi küçük de olsa kütüphane bulunuyor. Ancak burada cevap arayan bir soru var.  Oradaki kitapların yüzü kaç kere açılıyor o konu muamma! 
***
Kahvehaneye giden çoğu kişi oyun oynamak ya da çay veya meşrubat içmek için gitmesi nedeniyle orada bulunan kitapların okunması zor gibi görülüyor. Kahvehanelere sadece kitap okumak için gidileceğini de sanmıyorum. 
 ***
Çünkü oradaki gürültüden kitap okuyan bir kişinin rahat edeceğini düşünmüyorum. Kahvehanelerde bilirisiniz sesin tonu pek aşağı düşmez. Onun için kahvehanelerin kıraathaneye dönüştürülmesi biraz zor gibi görülüyor. 
***
Şimdi Türkiye genelinde 'Millet Kıraathanesi'nin kurulacağı söz ediliyor. AK Parti'nin vaadi olan bu proje epey bir eleştirildi; ancak ben bu projeye sıcak bakanlardanım. 
***
Kütüphaneler, ders çalışmak isteyenlerin uğrak noktasıdır, kahvehaneler ise oyun oynamak isteyenlerin. Millet kıraathaneleri de inşallah kurulursa bu mekanların kitap okumak isteyenlerin uğrak noktası haline geleceğine inanıyorum. 
***
Görüyorum ki bazı kişiler, kurulması düşünülen millet kıraathanelerine düşmanlık yapıyor. Bu ne için yaparlar anlayamıyorum. O mekanı severek orada kitap okumayı sürdüren bir kişi dahi olsa fena mı olur. 
***
"Hem kitap okumuyoruz" diye yakınıyoruz hem de insanlara cahil gözüyle bakıyoruz hem de insanla kitabı buluşturacak yerlerin açılmasını istemiyoruz.
***
Bazı kaygılarınız olabilir ancak bu projeye hemen tepki göstermek normal bir şey değil. Millet okusun diyorsanız bu projeye köstek değil destek olun. Sırf AK Parti yapıyor diye projeye karşı çıkmak cehaletten başka bir şey değil.   
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR