Enes Boyacı

Enes Boyacı

Kurban Pazarları Sakindi

Kurban Pazarları Sakindi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Ankara’nın en büyük kurban pazarları olan Karapürçek Kurban Pazarı ile Çimşit Kurban Pazarı’nı ziyaret etme fırsatım oldu. Öncelikle iki pazarda çok sakindi. Hatta o kadar ki pazarlık yapan elleri bile göremedik. Tabi hal böyle olunca besiciler de oldukça şikayetçiydi.

İlk durağımız olan Karapürçek Kurban Pazarı’ndaki besiciler ticaretin az olmasının sebebini kesimhane yetersizliğine bağlıyorlardı. Bunu yanı sıra ekonomik sıkıntılardan da söz ediyorlardı.

Besicilerden bir tanesi Çorum’dan 34 hayvan getirdiğini ve 16 günde sadece 1 hayvan sattığını söyledi. Kaldıkları alanı çok beğendiğini ve modern olduğunu söyleyip tek eksiğin kesimhanenin olmayışı olduğunu belirtti. Bu durumun da müşterileri geri çevirdiğini aktardı. “Böyle giderse hayvanlarımı geri götürmek zorunda kalacağım” diyerek serzenişte bulundu.

Çimşit’te ise durum biraz daha farklıydı. Elbette besiciler şikayetçiydi fakat onlar kesimhaneye sahip oldukları için başka şekilde serzenişte bulundular. Sincan’ın kırsal kesiminde kalan Çimşit Kurban Pazarı’nda da ortalık çok sakindi. Besiciler bu sefer etin kilo fiyatının son zamanlarda düşmesinden dolayı satışların az olduğunu söyledi. Elbette ekonomik sıkıntılara da dikkat çektiler. Gelen müşterilerin fiyatları çok bulduğunu bu yüzden de almadıklarını belirtip, günü kurtarmaya çalıştıklarını aktardılar.

Fakat…

Oradaki besicilerden biri “aramızda kalsın” diyerek lafa girdi. Aslında pazarda yer alan tüm besicilerin gayet de günü kurtardıklarını ve hayvanlarını pahalıya sattıklarını söyledi. 100 bin liralık danaya 120 bin lira istendiğini belirterek, “Aslında herkes parasını kazanıyor. Kar da ediyoruz ama tek fark önceki yıllara göre biraz düşük olması. Yoksa besicilerin zararla döneceği de yok. Herkes hayvanını yüksekten satmaya çalışıyor. Öyle olunca da satışlar düşük oluyor” dedi.

Bunları duyduktan sonra artık hangisine inanacağımı şaşırdım. Pazardaki sakinliği kendi gözlerimle de gördüm fakat lafa giren besicinin dedikleri de abartı gibi değildi. Anladığım kadarıyla satışların düşmesinde ekonomik zorlukların önemi kadar hayvan fiyatlarının da normalden biraz fazla olması etkiliydi.

Bakalım seneye pazarlar nasıl olacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR