Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Marketler Zam Yapmaya Başladı

Marketler Zam Yapmaya Başladı

Sincan’da yaşıyorum. Özellikle son birkaç haftadır zincir market şubelerini ve büfeleri ziyaret ettiğim de karşılaştığım manzara gerçekten beni üzdü.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2. Toplantısı 18 Aralık 2023 tarihinde Pazartesi günü yapıldı ve henüz 2024 yılı asgari ücret rakamı belirlenemedi. Ama market ve büfeler, sanki zam yapılmış gibi zam üzeri zam yapmaya başladılar.

Zincir market şubelerinde indirim adı altında satışa sunulan pek çok ürünün de, geçtiğimiz hafta daha uygun fiyata alındığını biliyoruz ve görüyoruz. Durum böyle olunca ortaya çıkan manzara; marketlerin kendi rahatını düşündüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

“Biz bize yeteriz Türkiyem” söyleminden yola çıktığımız süreçten, “biz bizi kazıklarız” düşüncesine doğru gidiyor olmak ve hatta bunu uyguluyor olmak gerçekten bir vatandaş olarak zoruma gidiyor.
Bugün bir 30’lu yumurta ve bir torba toz şekerin, zincir market şubelerinde 200 TL’ye yakın bir tutara denk gelmesi ve bunun birkaç hafta öncesinde 150 TL’ye ve daha düşük fiyat etiketine alınabildiğini biliyor olmak ve buna sadece “marketler zam yapmaya başladı” demek ve hiçbir şey yapamamak zoruma gidiyor.

İnsanlar henüz asgari ücret zammını alamamışken, zam oranı belli bile olamamışken; bari biraz duygusal yaklaşıp, bütçe düşünülmüş olsaydı demekten kendimi geri alamıyorum.

2024 yılı asgari ücret oranı bu hafta içerisinde netlik kazanacak. Ama vatandaş Şubat ayında ancak erişim sağlayabilecek. Şuan Aralık ayının 21. Günü ve Şubat ayına 1,5 ay var.

Bu demek oluyor ki; yeni bir zam dalgası daha kapıda. Çünkü hiç şaşmayan bir gerçek vardır ki; zam gelmeden, zam yapılır. Bu süreci kim veya kimler nasıl yönetiyor veya vatandaş olarak bizlerin baktığı pencereden “yönetemiyor” ama bu duruma acil bir çözüm üretilmesi vatandaşları büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Market reyonlarında 100 TL ve 100 TL’den düşük fiyat etiketine sahip peynir bile kalmamış. Olan peynir ürünlerinin de sağlık açısından tehlikeli olabileceği iddiası sürekli konuşuluyor ve paylaşılıyor.
Bu insanlar ne tüketecek, sağlıklı ne yiyebilecek bilmiyorum ama yaşadığımız süreç hiç iyi değil. Market sahiplerinin ve bu süreci yöneten tüm herkesin, elini vicdanına koymasını istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR