Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Mehmed Akif Şölenini Kaçırmayın

Mehmed Akif Şölenini Kaçırmayın

Tacettin Dergahı’nda dün Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği anma etkinliğiyle milli şairimiz, ahlak abidesi Mehmed Akif Ersoy Kur’an’la, dualarla ve hatıratlarıyla andık. Âkif'i milli mücadeleye destek vermek dolayısıyla 3 yıl kadar kaldığı Taceddin Dergâhı'nda anmak ayrı bir önemi haiz. Dışardan eski, sıradan bir Ankara evi olarak görülen şimdi D. Mehmed Doğan’ın verdiği mücadeleler sonucu Mehmet Akif Ersoy Müzesi olarak hizmet veren evde Mehmet Âkif Ersoy Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazmıştır.

BİR YAPININ MANEVİ İKLİMİ

Vaktiyle Taceddin Dergâhı olan iki katlı ahşap yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akif'e tahsis edilmiş. Yapı 1949'da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984'te ziyarete açıldı. Müze ev de Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir. Evin karşısında 2003 yılında yapılmış olan Mehmet Akif’in büstü ile İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe yer almaktadır. Harabe bir durumda olan bu yapının manevi ikliminin farkında olan D. Mehmet Doğan ve Türkiye Yazarlar Birliği ekibi büyük mücadele sonucu Akif’in hatırasına sahip çıkarak bizlere bu güzel armağanın ulaşmasına vesile olmuşlar. Şimdide Mehmed Akif’in geçmişte bırakmayarak günümüze taşıyarak adeta onun bu günleri önceden gördüğü düşüncesini bizlere nakşettiler, emeği geçelerden Allah razı olsun.

DEVLET VE MEDYA SINIFTA KALDI

Anma programında Mehmet Akif’in vefatının son yıllarında yaşadığı yalnızlığı bir kez daha hissettim. İstiklal Marşını yazmış milli duygularımızı bu gün bile yazdıklarıyla ayakta tutan örnek insana ne medyanın ne de devletin ilgisi vardı. Dün olduğu gibi bu günde devlet Mehmed Akif Ersoy’u yalnız bırakmıştı, sanırsam sadece bir milletvekilimiz programa katıldı. O samimiyetsiz telgraflar vardı tabi ki ama neye yarar. Medyaya da bir iki lafım var, KONTV ve Anadolu Ajansı’dan başka hiçbir medya kuruluşu programa katılmadı. Aranmalarına, bilgi almalarına rağmen kendilerine göre önemsiz olan bu programın haber değeri olarak görmediler. Birde Diyanet TV vardı, onu da es geçmeyeyim, oda programın son dakikalarında katılmış olsa da yine de takdir ediyorum. Anadolu Ajansını bir yandan takdir ederken bir yandan da eleştiriyorum çünkü programa bir tane kamera gönderme gereksinimi duymamış. Yani program KONTV’den başka bir kanalda yayınlanmayacak. Program Anadolu Ajansı tarafından servis edildiğinde fotoğraflı olarak gazetelerde yer alacak inşallah. Neyse bu bizim ayıbımız, kendi değerlerimize önem vermeyen bir toplum haline geldik maalesef. Devamlı dertlenmekten de başka bir şey gelmiyor elimizden.               

DÜN BİTTİ BUGÜN GEÇMİŞ DEĞİL

‘80 Yıl Sonra Mehmed Akif Bilgi Şöleni’ dün başladı. Dün geçti ama bu gün bitmiş değil, program dünkü 3 oturumun ardından 4 oturumla devam edecek. Genç TYB’den arkadaşlarımızın organize edeceği bir oturumda programda yer alacak. İşte bu gün saat 09.30’la başlayıp 19.15’te bitecek program:

4. Oturum :09:50-11:50

Oturum Başkanı: Cevat Özyurt (Prof. Dr.)

Adnan Karaismailoğlu (Prof. Dr.): Safahât’ta Hicran ve Himmet Kavramları

Caner Arabacı (Prof. Dr.): Akif ve Abdülhamit ilişkisi

Sefa Yüce (Doç. Dr.): Kendisini Milletine Adayan Büyük Şahsiyet Mehmed Akif

Gürsoy Solmaz (Yrd. Doç. Dr.): Türk Okul Tiyatrolarında Mehmed Akif'in Eserleri ve Etkileri

5. Oturum: 12:50:14:50

Anadolu Mektebi: Akif'i Anlamak. Asımı Yaşamak

Panel Yöneticisi: Vildan Karaduman

Bilal Enes Özensel: Akif'in Etkilendiği Şahsiyetler

Beyza Nur Bıyık: Mehmed Akif'in Şiir’inde Kür'an ve Hadis

Feyzanur Karademir: Akif'in Karakteri

Ayşe Karaman: Milletin Kahramanı ve Kurucu Aklı

6. Oturum 15:50-17:15

Oturum Başkanı: Adnan Karaismailoğlu (Prof. Dr.)

Cevat Özyurt (Prof. Dr.): Nostalji Şairi Olarak Mehmed Akif İbrahim Tüzer (Doç. Dr.): Bir İroni Olarak Mahalle Kahvesi ya da Mehmed Akif’te "Hayat-ı Aile”

Beyhan Kanter (Doç. Dr.): Mehmed Akif Ersoy'un Şiirlerinde Mekânın Anlam Alanları

Mehmet Kurtoğlu: Mehmed Akif ve Babanzade Ahmed Naim’in Dostluğu

7. Oturum: 17:50-19:15

Oturum Başkanı: Caner Arabacı (Prof. Dr.)

Mitat Durmuş (Doç. Dr.): 20.Yüzyıldaki “Bilinç Yitimi” ve “Kaygı Kaybım” Mehmed Akif ve Ömer Seyfettin Bağlamında Okumak

Dinçer Atay (Arş. Gör.): Müslüman Doğu Toplumlarının Eleştirisini Mehmed Akif'in Leyla Şiiri Bağlamında Bir Asır Sonra Yeniden Okumanın Zarureti

Mustafa Özçelik: Mehmed Akif'in Bir Muallim Olarak Portresi

Rabianur Akmaz: Mehmed Akif'te İslam Tasavvuru      

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR