Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Müslüman Eleştirebilmeli

Müslüman Eleştirebilmeli

 Majid Majidi’nin “Muhammed (sav)” adlı filmi birçok kesim tarafından eleştirildi. İzleyen izlemeyen birçok kişi eleştirilerde bulundu, ben daha izlemedim ama izleme taraftarıyım. Bana ilk başta Peygamber Efendimizin tasvir edildiği söylendi, bunu duyunca tabi filme gitmemeye karar verdim. Daha sonra filme giden arkadaşlarım böyle bir durumun olmadığından sadece elinin ve sırtının gözüktüğünden bahsetti. Açıkçası film benim merakımı çekti çünkü Sultanlar Sultanını anlatıyordu, bazıları da Şia propagandası yapıldığını söyleyerek filme gidilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Ben donanımlı bir Müslümanın filmde Efendimizin tasvir edilmemesi durumunda bu filmi eleştirip, değerlendirebileceği kanaatindeyim. Eğer bir film ile Müslümanlığımız ve imanımız gidecekse vay halimize.       

 

Bununla birlikte gerek ülkemizde peygamberimizi yeterince tanımayan kesimlerde gerekse Batı dünyasında adından söz ettirecek nitelikte bir film olduğu da muhakkaktır. Özellikle sinema teknikleri açısından başarılı olan bu filmde, Peygamberimizin rahmet ve sevgi yüklü mesajlarının olduğu sahneler izleyenleri derinden etkileyecek ve ciltler dolusu kitapla ulaşamadığımız kesimlere Peygamberimizin tanıtılmasında olumlu yönde ve önemli katkılar icra edecektir.

 

Ayrıca, görsel malumatın yazılı malumatın önüne geçtiği ve daha etkili olduğu şu yüzyılda, işin kolayına kaçıp eleştirmek yerine, bu konuda bizden adeta ışık yılı mesafesinde açık ara önde olan Batı’nın sinema gibi etkin bir silahıyla silahlanmak çok daha yerinde bir tutum olacaktır. Mağlubiyetlerinde bile kahramanlık hikâyeleri çıkaran filmler yapmak suretiyle milletler üzerinde algı oluşturmaya çalışan ve bu konuda da son derece başarılı olan devletleri bu alanda örnek alıp gerçek kahramanlık hikâyeleriyle dolu olan tarihimizi ve dinimizin sevgi, şefkat ve merhamet yüklü engin mesajlarını beyaz perdeye aktararak şiddet ve terör dini olarak servis edilen Yüce Dinimizin üzerindeki bu kötü algıyı bertaraf edebiliriz.

 

Hindistan yapımı olan “My Name’s Khan” adlı sinema filmi, İslami bir film olmamasına rağmen, İslam’ın terörle özdeşleştirilemeyeceğine dair verdiği mesajlarla bu konuda birçok İslam ülkesinin/âliminin yapamayacağı bir katkıda bulunmuştur. Sadece subliminal mesajlar verilmesi için bile milyon dolarlık bütçelerle filmlerin yapıldığı şu zamanda, mevcudu eleştirmek yerine daha iyisini ortaya koymak adına neler yapabileceğimizin tartışmasını yapmak çok daha verimli olacağı kanaatindeyim. Gerekirse bu konuda kurul olarak senaristlerle birlikte çalışma yapmak suretiyle bizler de elimizi taşın altına koymalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR