Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Niteliksiz niceliğe dikkat!

Niteliksiz niceliğe dikkat!

Küresel medya imparatoru Google, bu ay başında Türk internet haber sitelerine yönelik algoritma değişikliğine gitti.

Google, hangi kriterleri geri plana attı, hangi yeni kriterleri getirdi tam olarak anlaşılmış değil.

Bilinen şu ki, “Google Güncellemesi” denilen bu süreç, şu ana kadar özellikle büyük haber sitelerini olumsuz etkiledi.

Gerek Google aramalarında gerekse Google Keşfet’te daha az görünür hale geldiler. Haliyle trafiklerinde düşüş oldu.

gazeteilksayfa.com olarak bu süreç bizi de olumsuz etkilemedi değil. Ama sorun değil. Aynı duruş, gayret ve kararlılıkla özgün habercilik yapmayı sürdürüyoruz. Her şey Google’dan ibaret değil.

***

Buradan konuyu, yazılı basının dijitalleşmesine getirmek istiyorum.

Daha önce de birkaç kez yazdım:

Basın İlan Kurumu, can çekişen yazılı basına dijitale yönelmeleri halinde “resmi ilan hakkı” elde etme fırsatı sundu. Nitekim Kurum yönetmelikle bazı koşullar getirdi; bu koşulları sağlayan haber sitelerinde 1 Ekim’den itibaren ilan yayınlatmaya başladı.

Sözkonusu koşulların başında kadro ve trafik şartları gelmektedir.

Örneğin Ankara bölgesinde, bir internet haber sitesinin resmi ilan hakkı elde edebilmesi için günlük en az 30 bin tekil ziyaretçisinin olması ve en az 12 personelin bulunması gerekmektedir.

1 Ekim öncesi bu kriterleri sağlayamamış haber sitelerinden kimilerinin, “koşulları yerine getirmeye başladık” diye Basın İlan Kurumu’na müracaat etmeye hazırlandığını duyuyorum.

Gerçekten koşulları sağlayanlara kim ne diyebilir, Kurum haklarını teslim edecektir, etmelidir.

Ancak…

1 Ekim’e kadarki 6 aylık deneme sürecinde koşulları sağlayamamış haber sitelerinin şu son 3 haftalık süreçte bu işi nasıl başardıkları merak edilmektedir. Hele hele aynı dönemde gerçekleşen “Google Güncellemesi”ne rağmen, trafiklerini nasıl katbekat artırdıkları sorgulanmaktadır.

“Güncelleme” öncesi sağlayamadıkları trafiği, tüm siteleri olumsuz etkileyen “Güncelleme” sonrası nasıl sağladıklarının cevabı aranmaktadır.

Yine personel istihdamı koşulu…

Bu sitelerde gerekli sayıdaki personel gerçekten çalışmakta mıdır? Yoksa kağıt üzerinde çalışıyormuş gibi mi gösterilmektedir?

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç Bey’in bu konularda son derece hassas olduğunu biliyorum. Süreci başından itibaren objektif ve hakkaniyetli bir şekilde buraya kadar getirdi. Bundan sonra da özellikle “kadro” ve “trafik” noktasında üzerlerine düşen denetim görevini titizlikle yapacaklarından şüphem yok.

Tabi burada, “kadro” ve “trafik” gibi “niceliğe” yönelik kriterlerin yanı sıra “niteliğin” de dikkate alınması gerektiği kanaatindeyim.

Çünkü:

“Nicelik” bir şekilde ayarlanabilir belki ama “nitelik” gerçeklik gerektirir.

“Nicelik” parayla elde edilebilir belki ama “nitelik” ter akıtmak ister.

“Nicelik” teknik bazı kurnazlıklarla sağlanabilir belki ama “nitelik” için samimi gayret ve iyi niyet gerekir.

Mesela;

Kadro şartı desen, kağıt üzerinde sağlıyor görünüyor. Trafik desen, bir şekilde ayarlamış, var görünüyor. Yani nicelik tamam.

Ama habercilik mabercilik yok. Haliyle kamu adına, kamu yararına hiçbir etkisi yok. Siteye şöyle bir baktınız mı görüntüsünden, sözde haberlerinden anlıyorsunuz bunu. Yani nitelik sıfır.

Ne olacak şimdi?

Niteliğe bakılmayacak mı?

Doğal olmayan yollarla da kolayca elde edilebilecek “nicelik” tamamsa tamam mı yani?

Basın İlan Kurumu, işinde samimi ve iyi niyetli, gerçek kadrolarla gerçek habercilik yapan, kamu yararına gece gündüz koşturan ve yayınları etki eden, yankı uyandıran haber siteleriyle bunları, sadece “nicelik” bakımından karşılaştırması büyük haksızlık olur.

Niteliğe de bakılmalı…

BİK’in “nicelik kriterlerini” sağlamış görünen haber sitelerinde, “nitelik değerlendirmesi" de yapacağını ümit ediyorum.

Aksini asla beklemiyorum.

Kimse de beklememeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR