Enes Boyacı

Enes Boyacı

Orucun sağlığa katkısı

Orucun sağlığa katkısı

Ramazan ayının bereketiyle dolarken etrafımız, oruç ile nefsimizi terbiye etmeye başladık. Peki nedir oruç? Oruç genel anlamıyla bir şeyden kendimizi uzak tutmak anlamına gelirken, dinimiz açısından ise iftar zamanına kadar bilinçli olarak yeme, içme ve yasaklanan diğer şeylerden vazgeçme olarak tanımlanabilir.

Bu sene sahur ve iftar arası yaklaşık 14-15 saat sürüyor. Bu da demek oluyor ki 14-15 saat açlık ve susuzlukla nefsimizi terbiye edip irademizi güçlendiriyoruz. Öncelikle söylemek gerekir ki uzmanlar bu açlık süresinin sağlıklı bir insan için hiçbir zararının olmadığını söylüyor. Hatta tam tersine gerçekleştirdiğimiz oruç ibadetinin sağlıklı bireylerde bağışıklığı güçlendirdiği de bilinen bir gerçek.

Sindirim sistemimiz vücudumuzda en çok enerji harcayan sistem olarak tanımlanıyor. Bu sebeple yüzyıllar öncesinden itibaren bazı hastalıklarda doktorlar şifa olarak uzun süren açlıkları öneriyor. Ayrıca yapılan çalışmalara göre vücudun hasarlı hücreleri ve atıkları temizlediği sistem sadece açken aktif oluyor. Uzmanlar 14-15 saat süren açlık süresinin vücudun tolere edebileceği açlık süresi olduğunu ve vücudun onarım mekanizmasının bu açlık süresinde çalıştığını belirtiyor.

Uzmanlar orucun bağışıklık istemini de olumsuz etkilemediğini ve tam tersine kontrollü açlıkların bağışıklık sistemimize yaptığımız en büyük yatırım olduğunu söylüyor. Çünkü çok meşgul edilen sindirim sistemi bağışıklık için iyi değil. Diğer yandan şunu da söylemek gerekir ki; diyabet, kalp, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan hastaların oruç tutmadan önce hekimlerine başvurmaları öneriliyor.

Öte yandan Ramazan ayı sigara tiryakileri için de bir fırsata dönüşebilir. Çünkü Ramazan ayında oruç tutan sigara tiryakileri zaten günlerinin uzun bir bölümünü sigarasız geçiriyor. Bu durum da sigarayı bırakmak için bir fırsata dönüşüyor. Tabi bir yandan da bazı sigara tiryakileri ezan okunduğu anda sigara yakıyor. Uzmanlar zaten zararlı olan sigaranın bir de iftar açarken ilk önce içilmesiyle vücutta ciddi zararlar oluşabileceğini belirtiyor.

Sigara içen insanları oruç tutarken de en çok etkileyen şey psikolojik bağımlılık oluyor. Bu durumu da nikotin bağımlılığı devam ettiriyor. Aslında oruç tutan bir tiryaki sigaradan saatlerce kurtuluyor. Tabi bunu yaparken de bu bağımlılıklarla mücadele etmiş oluyor. Sigarayı bırakmak için kararlılık çok önemlidir. Bu kararlılığı oruçla birleştirerek sigarayı bırakabilirsiniz.

Ayrıca iftarın ardından nikotin bandı, nikotin sakızları gibi ürünlerden destek alabilirsiniz. Gelin bu Ramazan ayında oruçla beraber sigarayı bırakın.

Hayırlı Ramazanlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR