Furkan Cansever

Furkan Cansever

Özgür Karabağ

Özgür Karabağ

Dağlık Karabağ bölgesi stratejik olarak önemli bir noktada olması sebebiyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir bölgedir. Bu medeniyetlerin harmanlandığı toprakları Romalılar, Sasaniler ve Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altında bulundurmuştur. Bölge Hz. Osman döneminde İslam orduları tarafından feth edilmiştir. Bu sayede bölge halkı İslamiyet ile tanışmıştır.

Türklerin bölgeye gelmesi ise Büyük Selçuklular döneminde olmuştur. Daha önceleri kısa süreli akınlarla bölgeye gelen Türkler, bu devlet ile bölgede hüküm sürmeye başlamıştır. Bu tarihten itibaren bölge Oğuz’lar için önemli bir yer olmuştur. Nitekim yüzyıllar boyunca burayı yurt edineceklerdir.

Bölge Osmanlı döneminde Dağlık Karabağ ismini almıştır. 1578 yılında Osmanlı – Safevi savaşıyla birlikte Osmanlılar bölgeyle tanışmıştır. Karabağ’ın fethi 1590 yılında tamamlanmış olsa da, stratejik olarak Osmanlı, Rusya ve İran arasına sıkışan bölge bu üç devletin mücadelesini gösterdiği yer olmuştur. Nitekim 1590 yılında Osmanlı tarafından feth edilen topraklar, 1603 yılında yeniden Safeviler’in eline geçmiştir. Sıcak denizlere inme politikasını sürdüren Rusya ise bölgede her zaman var olmuştur. Ancak o dönemler Ermeniler bölgede her hangi bir hak sahibi olmamıştır.

Ermenilerin bölgede hak iddia etmeye başlaması 1917 yılından itibaren başlamıştır. Çünkü Karabağ toprakları o dönem Rusların elinde olmakla beraber, ülkede çıkan Bolşevik ihtilaliyle beraber devlet otoritesini kaybetmiş, Ermeniler de bu fırsattan yararlanarak Karabağ’ın kendilerine verilmesini talep etmiştir. Bu dönemden itibaren Ermeniler, Karabağ’ı elde etmek için her türlü yola başvurarak Azeri Türklerini bölgeden çıkartmayı hedeflemiştir. Nitekim Amerika ve Avrupa’nın da desteğini alan Ermeniler bölgeyi işgal etmiştir. Bölgede yüzlerce Azerbaycan Türk’ü kadın, çocuk, yaşlı demeden soykırıma uğramıştır.

Bildiğimiz üzere 2020 yılında başlatılan operasyon ile, Azerbaycan bölgeyi işgalden kurtarmış, özgürlüğüne kavuşturmuştur. Yıllardır kendi evlerine dönmek için bekleyen Azerbaycan halkı sonunda yuvasına dönmüştür. Ermeniler de bu yenilgiyi kabul etmiş, bölgeyi terk etmiştir. Ancak Ermeni terörü bölgede bitmemiştir. Sürekli olarak bölgede Azerbaycan güvenlik güçlerine saldıran Ermeni teröristler, bölgenin refah ve güvenliğini tehdit etmektedir.

Bu sebepten geçtiğimiz günlerde yeni bir operasyon başlatılmıştır. Bu operasyonda Azerbaycan halkı ve ordusuyla beraber olduğumuzu belirtmek isterim. Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Türk yurdudur. Dünya’da güçlü bir diasporası olan Ermenilerin bölgede herhangi bir hakkı söz konusu değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR