Samet CAN

Samet CAN

Huzur

Huzur

İnsanın huzur arayışı, insanlık tarihi kadar eskidir ve huzur insanlık için ekmek gibi su gibi aslî bir ihtiyaçtır. Her insan hayatı boyunca huzuru arar ve ancak huzurlu olabildiği zaman topluma faydalı olabilir. Bir milletin varlığını sürdürmesi her türlü farklılığa rağmen birliğini sürdürmesine, birliği ise insanların huzuruna bağlıdır. Millet olmanın, millet bilincine sahip olmanın, milli bilinci koruyarak millet olarak kalabilmenin temelinde ferdî ve toplumsal huzurun sağlanması yatar. Devleti bir toplumun varlığını sürdürmesini sağlayan bir aygıt olarak tanımlarsak insanların huzurunun sağlama devletin görevidir.

Bir toplumun huzuru sosyal hayatın birçok alanıyla doğrudan ilgilidir. Güvenlik, ekonomik koşullar, coğrafyadaki siyasi ve politik durum insanların huzurunu olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.

Türk milleti uzun zamandır bir hayli huzursuz. Gittikçe zorlaşan ekonomik koşulların yanı sıra adalete ve liyakate olan inancın neredeyse yitirilmesi de toplumsal huzuru olumsuz etkiliyor. Hemen hemen her gün haberlerde okuduğumuz birçok suç kaydı olmasına rağmen cezaevinde olmayan insanların başka bir suç işlemesi ve yine salıverilmesi adalete olan inancı oldukça zayıflatıyor ve herkes kendi adaletini sağlamaya çalışıyor. Herkesin kendi adaletini sağlamaya çalıştığı bir toplumda ise devlete olan güven gittikçe azalıyor.

Bir toplum ancak asırlarca sürmüş olan kaynaşmayla ve bu kaynaşmanın sonucu olarak ortak bilincin oluşturulmasıyla bir millet olabilir. Kontrolsüz bir şekilde ülkemize giren ve sayısı gittikçe artan sığınmacıların dışında gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşı olan ancak Türk toplumuna entegre olamayan hatta tek kelime Türkçe dahi bilmeyen insanların sayısının artması da toplumun demografik endişeleri arttırıyor.

Bütün bu problemlerin çözülmesi ve endişelerin giderilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin beka meselesidir. Millet olarak bir ve bütün olarak ayrılmadan, ayrışmadan birlikte yaşayabilmemiz toplumun bütün fertlerinin huzurlu olmasına bağlıdır. Huzur her insanın en doğal hakkıdır. Türk milleti uğruna kanlar akıttığı bu topraklarda mutlu ve huzurlu olmayı herkesten çok hak ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR