Vahit Aldı

Vahit Aldı

Sanat üzerine 1

Sanat üzerine 1

Tarih boyunca milletler, varlıklarını sürdürebilecekleri bir vatan arayışında olmuşlardır. Zaman zaman savaşlar yapan, önemli coğrafyaları bayraklaştıran şanlı ecdadımız, sonunda kapılarını açmış ve Anadolu'ya yerleşmiştir. Beka hiçbir zaman zorbalıkla değil, gönüllere girerek sağlanmıştır. Gönüle giren bir millet, toprağını kıymetli eserlerle güzelleştirmiş ve maneviyatını yükseltmiştir.

Tarihi büyük savaşlar ve zaferlerle dolu olan Türk milleti, fethettiği toprakları samimiyetle ve kültürünün yansıması olan mimariyle ebedileştirmeyi başarmıştır. Vatanına gönül verenler, bilimde, düşüncede ve sanatta da başarılı olmaları gerektiğine inanmalıdır. Ruhtaki estetik, sanatın zanaatını ortaya çıkarır. Sanatta mükemmellik, hoş görünüm ve güzellik sanatçıdan gelir. Bir sanatçı duygularını ne kadar içtenlikle ifade ederse, başkalarında o kadar anlam uyandırır.

Kâinatın Yaratıcısı Yüce Allah'ın bize bahşettiği tüm nimetlerde mükemmellik vardır, abeslik yoktur, sanat estetiğinde de yaratılan sanatta ne abeslik ne de çirkinlik vardır. Kendi tarihimizden ziyade dünya tarihiyle ilgilenmiş abide şahsiyetlerimiz var. Bilimde, sanatta, mimaride ve daha birçok alanda önemli eserler ortaya koymuşlardır. Cemil Melici'nin dediği gibi bizim medeniyetimiz Süleymaniye'nin kubbesi, Itri'nin ezgisi, Baki'nin şiiriydi. Ecdadımız estetiği ruhuna yansıtmış ve bugün hala hayranlıkla izlediğimiz eserler üretmiştir. Sanat bize sadece sanatçıyı öğretmekle kalmaz, bir ayna gibi sanatçının özünü yansıtır. İç alemi dış dünyaya en güzel şekilde aktaran büyük bir sanattır. Birçok anlama gelebilir ama tüm sanatlar insanları bir araya getirir.

Tarihimizde olduğu gibi kutsal ülkeler dünyanın her yerinde medeniyetin timsali olmuş, arkalarında maneviyatlarını koruyan önemli eserler bırakmışlardır. Eserlere bakıldığında özel izler ve incelikler taşıdığı görülebilir. Bu da sanatçının özgünlüğünü ortaya koyuyor. Bizler de geçmişten yararlanmalı ve taklit etmemeliyiz. Geçmişe nazaran bugün sanatsal yönelimden yoksun olan Türk dünyası, itibarını yeniden kazanmak için yeniden sanatsal kültüre odaklanmalı, sanata bakma ihtiyacının ve bu durumun modern dünyadaki varlığımızın inşasına katkı sağladığını bilmelidir.

Bu açıdan geleceği şekillendiren gençlere karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Sanat eserleri vatan için onurlu anıtlardır. Çünkü sanat eserleri geçmiş toplumların varlığının kanıtıdır. Giysiden barınağa, av ve yaşam araçlarından silah kabzalarına kadar sanatsal tasarım bu yüzyılda sanatın kaynağıdır. Sanat sadece duygularla ilgili değildir. Bir düşünce, tefekkür ve akıl sınavıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR