Hakan Şahin

Hakan Şahin

Satılan mal geri alınır

Satılan mal geri alınır

Kim demiş satılan mal geri alınmaz diye. Bu tüketici haklarını koruyan yasalara göre hiçbir satıcının söyleyemeyeceği bir söz. Yani tarihte kalmış, geçersiz bir söz. Ancak bu zihniyeti hala sürdüren satıcılar var. Daha doğrusu insanların böyle kandıranlar var. Maalesef ki toplumumuzda okumayan, araştırmayan insan sayısının da fazla olması bazı satıcılar tarafından kullanılıyor.
Sokağa çıkıp tüketici haklarından bir tanesini söyler misiniz diye insanlara rastgele sorsak kaç tanesinden bir cevap alabiliriz acaba. Ben bu konuda karamsar düşünüyorum. İnsanımız gerçekten haklarının farkında değil. Dünya ticaret hacminin her geçen gün arttığı ortada iken tüketim kültürü olarak tarif ettiğimiz yaşanan dönemde en önemli konulardan birisi de tüketici haklarıdır. 
Vatandaşlar hala bir şey alırken üzerime olmazsa değiştirebilir miyim? Bozuk çıkarsa değişim oluyor mu? gibi sorular sorup satıcının ağzından çıkacak söze göre hareket ediyor. Bu konuda otorite olarak satıcılar görülüyor. Bazı insanlar da bütün haklarını biliyor ancak başına bu konuda bir durum geldiğinde haksızlığı kabullenerek hiçbir şey yapmıyor. Ya da bir şey yapmaya değer bulmuyor. Mağdur edildiğinin farkında fakat diyor ki; kim uğraşacak şimdi onla, yasal yollara başvursam belki aylar sürecek, koskoca mağazayla ben nasıl baş edeceğim ki, beni kim takar, bunlara bir şey olmaz, minareyi çalan kılıfını hazırlar… 
Burada alışverişlerimizde sahip olduğumuz haklarımızı bilmemiz ve gerektiğinde haklarımızı sonuna kadar savunmamız önemlidir. Çağdaşlık bunu gerektirir.  Cenap Şehabettin’in de dediği gibi, “Hakkı güçlendirmeyenlerdir ki kuvveti hak ederler.”
TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI (İADE HAKKI) 
Cayma Hakkı emredici hukuk kuralıdır. Tüketici sözleşmelerinde yer alan kayıtlarla kaldırılması, engellenmesi veya cayma hakkı sürelerinin kısaltılması mümkün değildir.
Tüketicinin Cayma Hakkına ilişkin bilgilendirildiği, Satıcı/Sağlayıcı tarafından ispat edilmelidir. Cayma hakkına ilişkin olarak tüketicinin uygun bir şekilde bilgilendirilmediği hallerde Mesafeli Satış Sözleşmeleri, Kapıdan Satışlar ve Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Sözleşmelerinde tüketici on dört günlük süreyle bağlı değildir.
Ön Ödemeli Konut Satışı Sözleşmeleri haricinde cayma hakkının kullanılmasına ilişkin bir geçerlilik şartı aranmamaktadır. Ancak cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin ispatı açısından yazılı olarak yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Tüketici, cayma hakkı süresi içerisinde ürün veya hizmetten olağan ve uygun bir şekilde yararlanmış ise meydana gelen değişiklikler ve bozulmalardan sorumlu değildir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketicinin ürün iade hakkı ancak şu belirtilen hallerde söz konusudur;
1.ÜRÜNÜN AYIPLI OLMASI
“Tüketiciye teslimi anında taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımayan ürünler” ayıplı ürün kabul edilmektedir.
Bu durumda, tüketici;
Ürünü iade ederek ücretini geri alma,
Ürünü iade etmeyerek, ürün satış bedelinden indirim isteme,
Ürünün aşırı masraf gerektirmemesi şartıyla ücretsiz olarak onarılmasını isteme,
Ürünün mümkünse ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme, haklarından birini kullanabilir.
2. TAKSİTLE SATIŞLAR
Taksitle satışlar tüketicinin ürün bedelini Satıcıya kısım kısım ödediği satışlardır. Kredi kartı ile taksitli satışlar bu kapsamda değildir. Taksitle satışlarda tüketicinin yedi gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı bulunmaktadır.
3. KAPIDAN SATIŞLAR
İşyeri dışında kurulan ve tüketici ile satıcının fiziken bir araya geldiği satışlardır. Kapıdan satışlarda, Tüketicinin on dört gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı bulunmaktadır.
4. MESAFELİ SATIŞLAR
Tüketici ile Satıcının fiziken bir araya gelmedikleri, internet veya telefon üzerinden uzaktan pazarlama ile yapılan satışlardır.  Mesafeli satışlarda, tüketicinin on dört gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart 
CAYMA HAKKINDA İSTİSNALAR
a) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
b) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
c) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
d) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler. ödemeksizin cayma hakkı bulunmaktadır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR