Alperen Aydın

Alperen Aydın

Şehit Abdulhalim Sadullayev: Rusya'nın Karşısında Bir İman Eri

Şehit Abdulhalim Sadullayev: Rusya'nın Karşısında Bir İman Eri

1967 yılında Argun şehrinde doğdu. Argun şehrini kuran Ustradoy aşiretine mensuptur. İslam ilimleri üzerine ünlü Çeçen din adamlarından eğitim aldı. Çeçenistan Devlet Üniversitesi Filoloji bölümündeki eğitimini savaş nedeniyle bitiremedi. Çeçenistan'da 1994 yılında başlayan Rus işgaline karşı başlatılan direnişin aktif katılımcılarındandı. İslamı gençlere öğreten bir öğretmendi. Cepheleri dolaşan Sadullayev, direnişin iman erlerinden biri olarak tanınıyordu.

Birinci Rus-Çeçen savaşına katıldı. Birinci ve İkinci Rus-Çeçen savaşlarında aktif olarak Çeçen televizyonunda İslami vaazlar verdi. Argun cemaati başkanlığı yaptı. Çeçenistan’ın farklı bölgelerinde İslami konferanslar verdi. Bir dönem Argun camii imamlığı yaptı.

1999 yılında Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov’un kararı ile Şeriat Anayasası Devlet Komisyonuna alındı.
İkinci Rus-Çeçen savaşının başlamasının ardından Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerine bağılı Argun gönüllüler birliğinin başkanlığını yaptı. 2002 yılında Devlet Savunma Komitesi – Şura Meclisi (savaş zamanı için Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’in yönetici dairesi) kararı ile, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Şeriat Mahkemesi başkanlığına ve Devlet Savunma Komitesi-Şeriat Mahkemesi Şeriat Komitesi başkanlığına getirildi.

2003 yılında Rus özel güçleri Sadullayev’in eşini kaçırdı. Fidye karşılığında serbest bırakılması için verilen çabalar sonuç vermedi. Sadullayev’in eşi, kocasının ve Çeçen savaşçıların nerede olduğu konusunda bilgi almak isteyen FSB tarafından işkenceye maruz bırakıldı, ancak hiçbir bilgi alamayınca acımasızca şehit edildi.

Eşine karşı yapılan işkence ve ahlaksızlık karışında Abdulhalim Sadullayev: “ Bizlere o yöntemler yakışmaz bir köle değiliz. Ancak köleler intikamını alırken böyle davranır. Ancak köle psikolojisine sahip olanlar bunu yapabilirler. Bizler hiçbir zaman sizin gibi olmayacağız.” Diye açıklama yaparak Rusya'ya tek başına adamlık dersi verdi.

2005 yılında Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov’un şehit edilmesinin ardından, anayasaya göre Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı oldu, aynı zamanda Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler komutanı oldu.

Abdulhalim Sadullayev, şehid olmadan önce hafız olmaya çalışıyordu ve Kur'an'ı Kerimi ezberlemişti.
17 Haziran 2006'da Argun kentinde Rus birlikler ve kadirovcular ile girdiği çatışmada şehit oldu. Başından akan kanlar kolunda Allah lafzını çizmiştir...

Şehit olmadan önce Sadullayev'in karşısına çıkamayan köpek Kadirov, Sadullayev şehit olduktan sonra o mübarek naaşına alçakça eziyet etti.

Şehid olduğu zaman işbirlikçi münafıklar sonra anlatırlar: “Galiba Allah"ın sevdiği bir kulu öldürdük, nur yanıyor baksanıza.”

Sadullayev Çeçence, Arapça ve Rusça bilmekteydi.

Abdulhalim Sadullayev, birinci ÇİC Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev tarafından oluşturulan “Ulusun Şerefi” (Koman Siy) madalyasıyla ve ÇİC Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov tarafından da iki kez “Çeçenistan Devlet Nişanı” ile ödüllendirilmişti.

Abdulhalim Sadullayev’i rahmetle anıyoruz. Onu katleden kafirlerle ve münafıklarla hesaplaşacağız!

TARİHE GEÇEN SÖZLERİ:

“Bize kölelerin bir devleti lazım değil. Bizler, toplulukların hürriyetle yaşayacağı bağımsız bir devleti kuracağız.”

“Eğer duygusal davranırsak işte o zaman biz kaybederiz, bizim soğuk kanlı olaylara yaklaşmamız gerekiyor.”

“Bizim tüm liderlerimiz ve başkanlarımız hür olarak dik duruşla şehit düştüler. Hiçbir zaman düşmanla dalga geçmediler ve onu küçük düşürmeye çalışmadılar. Bu onların büyüklüğü ve insana verdiği saygısını gösteriyordu. Bizler de aynı yolun takipçiyiz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR