Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

Sincan OSB’ye çok kötü haber

Sincan OSB’ye çok kötü haber

Sincan’daki kamulaştırma davalarında önemli bir gelişme yaşandı.

İstinaf, yerel mahkemenin kararını hak sahibi vatandaşlar lehine bozdu.

İmarın dibinde yer alan araziler “tarla” denilerek, gerçek değerinin çok altında fiyatlara vatandaştan alınıp Sincan OSB’ye verilmek isteniyordu. İstinaf, yerel mahkeme kararını bozup “buralar tarla değil arsa vasfındadır. Değerleri ona göre yeniden belirlenmelidir” dedi.

Daha önceleri gerek bu sütunda gerekse gazetemiz ilk sayfasında çok kez gündeme getirdiğimiz bir olay bu.

Valilik ve Sincan OSB’yi uyardık durduk; yapmayın etmeyin dedik.

“Buralar çok kıymetli yerler, öyle ‘tarla sonuçta’ deyip üç kuruşa kamulaştıramazsınız, haksızlıktır, hak gaspıdır” diye yazdık defalarca.

Bunun hak sahipleri başta olmak üzere bölgedeki karşılığı “Garibanın arazisini devlet gücü ile üç kuruşa elinden alıp, zengin iş adamlarına peşkeş çekiyorlar” şeklinde olacaktır, diye uyardık çok defa.

Dinleyen olmadı.

Sincan Yeni Çimşit ve Osmaniye’de imara sıfır yerlerin, “tarla” denilip çok düşük fiyatlardan vatandaşın elinden alınıp, Sincan OSB’ye verilmek istenmesinde ısrar edildi.

Buraların tapuları Sincan OSB’ye geçtiği an sanayi imarlı yerler haline geleceğinden fiyatları anında katbekat fırlayacak ancak bundan vatandaşın tek kuruş karı olmayacaktı.

Kamulaştırma kararı karşısında çaresiz arazisizi devretmek zorunda kalan vatandaşın tek dediği şuydu:

“Devletin istimlak kararı karşısında boynumuz kıldan ince, yapacak bir şey yok fakat bari arazimizin değeri verilsin.”

Ancak Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Ķoordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen kamulaştırma sürecinde vatandaşların arazilerine emsal ve gerçek değerlerinin çok çok altında fiyatlar teklif edildi. Teklifler reddedilince de hak sahipleri hakkında davalar açıldı.

Batı Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen davalarda Sincan OSB ve Valilik lehine kararlar çıkarken, hak sahipleri süreci temyiz ederek bir üst mahkeme olan İstinaf’a taşıdılar.

Hak sahibi vatandaşlar, gazetemize yaptıkları açıklamalarda olayı şöyle özetlediler: “İrademiz dışında gelişen kamulaştırma karar ve yargı süreciyle arazilerimiz Valilik eliyle çok düşük fiyata elimizden alınıp işadamlarına veriliyor. Arazilerimiz bizden Sincan OSB’ye geçtiği an sanayi arsası vasfını kazanmış olacak ve çok kıymetli hale gelecek. Onlar kazanmış biz kaybetmiş olacağız, bu haksızlık, hakkımızı istiyoruz, malımızın değerini istiyoruz.”

Yaklaşık 2 yıldır süren davalarda İstinaf Mahkemeleri’nden kararlar çıkmaya başladı. İstinaf Mahkemesi, söz konusu temyiz davalarından birine ilişkin 2 Mart 2023 tarihli kararında, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Mahkeme “Dava konusu taşınmazın arsa niteliğinde olduğunun kabulü gerektiği anlaşılmıştır… Taşınmaza arazi niteliği ile değer biçen ve hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporu geçersizdir” diyerek, temyize konu Ankara Batı 5. Asliye Mahkemesi’nin 22.04.2022 tarihli kararının kaldırılmasına hükmetti.

Gazetemize konuşan hukukçular, İstinaf Mahkemesi’nin bu kararının, diğer kamulaştırma davaları için emsal teşkil ettiğini, vatandaştan alınıp Sincan OSB’ye verilmek istenen taşınmazların tarla değil arsa olarak ele alınıp, değerlerinin buna göre yeniden tespit edilmesi gerektiğini söylüyor.

Gelinen noktada hak sahibi vatandaşlar adına son derece sevindirici bir karar bu.

Eninde sonunda arazileri ellerinden gitmiş olacak ama hiç değilse, değerini almış olacaklar inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
SON YAZILAR