Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Tedbir alınmalı

Tedbir alınmalı

Son günlerde artan şiddet olayları hepimizin dikkatini çekiyor. Değişen ekonomik şartlar, geçim derdi, sosyal medya ve haberleşmenin artması ile birçok değerin azalması ve bir şeylere kolay ulaşabilmek artırdı belki de bu şiddeti. Ya da şiddet hep hayatımızda vardı da basına bu kadar yansımıyordu. Hangisi bilinmez ama toplum olarak iyi yöne gitmediğimiz bir gerçek gibi görünüyor.

Hafta başında kaleme aldığım haberimde Psikolojik Danışman Şevval Ayhan ile gündemden düşmeyen şiddet olaylarını değerlendirmiştik. Ayhan, “Ayhan, “Önleyici tedbirler, duygusal destek ve eğitim gibi müdahaleler, şiddeti azaltmada etkili olabilir” demişti.

Psikolojik Danışman Şevval Ayhan haberimizde, “Son zamanlarda Ankara'da gürültü sebepli komşusuna şiddet uygulayan, hatta öldüren kişiler gün geçtikçe artmakta. Peki bu durumun psikolojik altyapısı nedir? Gürültü, insanların duygusal sağlığını olumsuz etkileyebilir ve agresif davranışlara yol açabilir. Yüksek düzeyde gürültü, stres, uykusuzluk ve gerginlik gibi faktörlerle birleştiğinde, insanların psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve agresif tepkilere neden olabilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişen bir tepki olup genelde bir kişinin başka birini öldürmesine neden olan tek faktör değildir. Suç ve şiddetin artmasında genellikle birden fazla faktör bir araya gelir” hususlarına değinerek şiddetin sebeplerine değinmişti.

“Şiddetin artışının psikolojik altyapısı karmaşık ve çok yönlüdür” diyerek açıklamalarına başlayan Psikolojik Danışman Şevval Ayhan, “Yüksek düzeyde stres, ekonomik zorluklar ve işsizlik gibi faktörler, insanlarda baskı oluşturabilir ve şiddet eğiliminin artmasına sebep olan en önemli faktörlerdendir. Ekonomik belirsizlik ve maddi sıkıntılar, bireylerde ciddi bir stres kaynağı oluşturabilir. İşsizlik durumu ise hem bireyin kendisi hem de ailenin genel refahını olumsuz etkileyerek bu stresi artırabilir. Bu zorluklar, duygusal düzenleme becerilerini zorlayabilir ve özellikle öfke ile başa çıkma mekanizmalarını olumsuz etkileyebilir. Maddi sıkıntılar, temel ihtiyaçların karşılanamamasına ve geleceğe dair belirsizliklere yol açabilir, bu da bireyde çaresizlik duygularını tetikleyebilir. Bu duygular, şiddet davranışlarının bir çıkış yolu olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

Psikolojik Danışman Şevval Ayhan son olarak şiddeti engellemek için önleyici tedbirler alınmasını vurgulayarak, “Madde kullanımı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, kişinin kontrol mekanizmalarını zayıflatarak şiddet eğilimini artırabilir. Sosyal eşitsizlik, ayrımcılık ve toplumsal huzursuzluk gibi faktörler de şiddetin artmasında etkili olabilir. Bireylerde biriken öfke, intikam duyguları veya düşmanlık, şiddetin ortaya çıkmasında etkili olabilir. İnsan hayatını etkileyen anlattığımız faktörler genellikle bir araya gelerek şiddetin artmasına katkıda bulunur. Ancak her birey farklıdır ve şiddetin nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Önleyici tedbirler, duygusal destek ve eğitim gibi müdahaleler, şiddeti azaltmada etkili olabilir” şeklinde açıklamalar ile şiddet konusunda biran önce caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR