Samet CAN

Samet CAN

Türk Müslümanlığı ve Kandiller

Türk Müslümanlığı ve Kandiller

Kutsal bir gün olarak addedip kutladığımız kandiller ismini 2. Selim döneminde bu mübarek gecelerde camilerin aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılmasından dolayı almıştır. Geçtiğimiz pazartesi günü de Berat Kandili’ni hep beraber kutladık.

Kandillerin kutlanması özellikle son yıllarda Türkiye’de çeşitli tartışmalara yol açıyor. Kandillerin bidat olduğunu, kutlanmasının yanlış olduğunu söyleyenler son yıllarda ciddi manada çoğaldı. Bunlara rağmen kandiller büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.

Kandiller bir bidat midir? Evet. Ama bir şeyin bidat olması onun dinen sakıncalı olduğu manasına gelmez. Kandillerin sistematik olarak kutlanması Peygamber efendimizden çok sonraları düzenlenmiştir ancak bütün kandiller dini kaynaklara dayandırılır. Kandil kutlamalarında İslamiyet’e aykırı bir şey yapılmıyor aksine bu günler insanların ibadet etmesine vesile oluyor.

Bir başka açıdan kandiller Türk Müslümanlığının ve dolayısıyla kültürümüzün bir parçasıdır. Bizim coğrafyamızın, bizim din anlayışımızın yansımasıdır. Kandillere bidat diyerek kutlayanlara saldıranlar Türk Müslümanlığını, Suud’dan Mısır’dan ithal ettikleri din anlayışına boğdurmaya çalışanlarla aynı kişilerdir. Kandillerin bidat olduğunu iddia edenler kutlayanlara saldırmak yerine kendi hayatlarındaki başka bidatleri çıkarmakla meşgul olsalar kendileri adına daha tutarlı bir hareket olur. Mesela Peygamber efendimizin döneminde olmayan arabalarını terk edip tıpkı efendimiz gibi deveye binmeliler, evlerindeki bütün masa sandalyeleri atıp yerde elleriyle yemek yemeliler, lüks rezidanslarını bir an önce ellerinden çıkarıp tek odalı bir eve yerleşmeliler.

Mevzu kandiller değil bizatihi Türk Müslümanlığının kendisi. Hoca Ahmet Yesevi’den bugüne kadar ilmek ilmek işlenen ve bugünlere gelen inancımız, dolarlarla ithal edilmeye çalışan başka milletlerin dini algılayış biçimlerine teslim olmayacak. Özellikle Suudi Arabistan tarafından fonlanan Vahhabi-Selefiliğin bu topraklara sokulması ve akabinde bu tekfirciler aracılığıyla bir çatışma ortamı yaratılma planları boşa çıkacaktır. Ne kadar para harcarlarsa harcasınlar bu ekin bu toprakta başak vermez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR