Şule Erciyas

Şule Erciyas

Yolculukta İbadet

Yolculukta İbadet

Yolculuk hali başlı başına bir meşakkattir hemen her yolculuğun kendine göre bir takım riskleri sıkıntıları ve güçlükleri vardır, kişi eşinden işinden evinden uzak kalarak zihnen ve bedenen yorulur nitekim Peygamber Efendimiz yolculuk uykunuzu ve yeme içmenizi engelleyen bir çeşit azaptır buyurarak yolculuğun sıkıntısını tarif etmiştir.

Durum böyle olunca kişi bir an önce evine yurduna ailesine sağ salim kavuşma çabası içinde hisseder kendini Kuranı Kerimde savaş ve hastalık gibi yolculuğunda sıkıntılı olduğuna işaret edilmiş ve bu durumlar için özel hükümlere işaret edilmiştir.

Savaş esnasında kılınan namaz için olduğu gibi yolculukta kılınan namaz içinde kolaylık sağlanmıştır. Yer yüzünde sefere çıktığınız vakit kafirlerin size saldırmasından korkarsanız namazı kısaltmanızdan ötürü size bir günah yoktur, Peygamber Edendimizin uygulamalarından bu ayetin diğer yolculuklarda namazların kısaltılmasını da kapsadığı anlaşılmaktadır.

Rasulullahın yaptığı yolculuklara bakıldığında risalet öncesinde ticaret sonrasında ise hicret cihad umre ve hac yapmak için sefere çıktığı seferin sıkıntılarını yaşayarak yolculuk esnasında yapılan ibadetler ile ilgili kolaylaştırıcı hükümleri uyguladığı ve bunları ashabına da öğrettiği görülmektedir.

Hz Peygamberin yolculukta ashabına öğrettiği önemli kolaylıklardan biri de namazların kısaltılarak ve cem edilerek kılınabileceğidir. Allah'ın Rasulü genel seferberlik ilan etti hazırlanan ordu tebüke doğru yola çıkmıştı Kuranı Kerim bu yolculuğu saatül usra diye nitelemişti bu yolculuk esnasında rasulü ekrem mola verip hareket edeceği zaman öğle vakti henüz girmemişse öğleyi ikindi vaktine kadar geciktirmiş ve ikisini bir arada kılmıştı.

Peygamber Efendimizin cem uygulamasını öğle ile ikindi aksam ile yatsı namazlarını birleştirmek sureti ile yapıyordu, o yolculukta varacağı yere acele gitmesi gerektiği zamanlarda da düşman takibi ve korkusu gibi acele etmesini gerektiren bir durum bulunmadığı seferlerde de öğle ile ikindiyi akşam ile yatsıyı cem ederek kılardı.

İslam dininin hükümlerini zaman ve coğrafi şartları da dikkate alarak herkesi kucaklayacak şekilde vaaz etmesi evrenselliğinin bir gereğidir, bugün gayet konforlu ve rahat yapılacn yolculuklar olduğu gibi imkansızlık sebebi ile yada iklim ve coğrafyanın zorluklarından dolayı agır şartlarda yapılan yolculuklar da vardır, şurası bir gerçektir ki yolculukta ki ruhsatları kullanmanın sebep ve hikmeti meşakatten ziyade bizatihi yolculuktur. Belli mesafede ki bir yolculuğa niyetlenen herkez bu ruhsatlardan yararlanma hakkına sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR