Alperen Aydın

Alperen Aydın

Şehit Medet Önlü Unutulmadı

Şehit Medet Önlü Unutulmadı

Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Devleti'nin Türkiye Fahri Başkonsolosu Medet Önlü, şehadetinin 10. yıldönümünde Gazi Üniversitesi’nde Önlü ailesinin de katılımıyla anıldı. Programda, Medet Önlü’nün hayatını, uğradığı suikastı ve Çeçen direnişini konu alan, Alperen Aydın’ın kaleminden Yüzde İki Yayınlarından çıkan ‘’Çeçen Halkının Onuru: Medet Önlü’’ kitabının tanıtımı da yapıldı. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde gerçekleşen anma etkinliğinde salon Medet Önlü’nün sevenleriyle doldu.

Çeçen İçkerya Derneği, Kafkas-Der ve Vaynakh Gençlik Birliği’nin ortaklaşa hazırlamış olduğu anma programına gazeteciler, kafkas diasporasının önemli isimleri, dernek ve vakıf başkanları da katılım sağladı.

Anma etkinliğinde Vaynakh Gençliği Birliği Üyesi Taylan, KAFKASDER Başkanı Ali Viskhadzhıev, Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özden, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, Sürgündeki Tataristan Hükumetinin Başbakanı Rafis Kaşapovbirer konuşma yaptılar.

Sonrasında Medet Önlü’nün hayatını anlatan bir mini belgesel gösterildi. Mini belgeselde, Medet Önlü’nün konuşmaları gösterilirken, bağımsız Çeçenistan davasındaki rolü gözler önüne serildi.

Program kapsamında Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, video mesaj yayınladı. Zakayev, Medet Önlü’nün gerçek bir dava adamı ve “Saf bir Çeçen” olduğunu söyledi. Ahmed Zakayev, Medet Önlü’nün başka bir memlekette doğmasına rağmen, sanki vatanı Çeçenya’da doğmuş onun doğasında yoğrulmuş gibi bir karaktere sahip olduğunu vurguladı.

Gönüllerde Birlik Vakfı Başkanı Mahir Damatlar: ‘’Keş dağları ile Çardak arasında müthiş bir bağ vardı. Rahmetli Medet ile rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu arasında müthiş bir kardeşlik, dava bağı vardı. Biz de buna şahittik ve birlikteydik!’’ dedi.

Araştırmacı – Yazar Hakkı Öznur:

Medet Önlü kardeşim o aziz şehidim. Ben onu bundan 25 yıl önce o Çeçen halkının Rus emperyalizmine karşı baş kaldırısında, o Çeçen cihadının çağladığı yıllardan biliyorum.

Şehidimiz Medet Önlü, Türkiye'de büyük bir mücadele vermiş, Çeçen davasını Anadolu'nun dört bir yanında düzenlenen mitinglere konferanslara katılarak Çeçen davasını anlatıyordu.

Muhsin Yazıcıoğlu ve Medet Önlü suikastları küresel tertiptir. Bunların arkasında küresel emperyalizm vardır. Hâlâ suikastları aydınlatılmadı. Medet Önlü için adalet diyoruz! Muhsin Yazıcıoğlu için adalet diyoruz! Bu iki menfur suikastı aydınlatmak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin görevidir’’ dedi.

Kapanış konuşmasını Eksen Eğitim Sen Genel Başkanı ve Yüzde İki Yayınları sahibi İsmail Yıldız yaptı. İsmail Yıldız, Yüzde İki Yayınlarından yayınlanan, Alperen Aydın’ın kaleme aldığı ‘’Çeçen Halkının Onuru: Medet Önlü’’ kitabıyla konuşma yaptı:

Değerli kardeşim Alperen Aydın’ın çabalarıyla hazırlanmış bir kitap. Kitabı okurken çok etkilendiğim bir bölüm vardı. Şehit Medet Önlü, başka şehitlerimizden bahsederken bir bölüm var, o bölümü ben size okumak istiyorum. Belki de onu en güzel anlatan kendisi… ‘’Ey aziz ŞEHİD, Allah Teala Şahadetini kabul eylesin. Biliyoruz ki sen görevini en iyi şekilde yaptın. Ve biliyoruz ki senin gibi tüm zorluklara karşı bu direnişi sürdürecek nice kahramanlarımız var. Ve onlar da bu davayı sonsuza kadar taşıma kararlılığındadırlar. Sen zayıf durmadın. Onurundan vazgeçmedin, zillete düşmedin.

Sen; tam da Çeçenleri temsil eden geçmiş güzel örneklerde olduğu gibi yüreğini, canını, bedenini feda ederek Allah yolunda nasıl verileceğinin örneği oldun. Vatanın bağımsızlığını, küfre karşı izzetli duruşun ne anlama geldiğini öğreterek gidenlerden oldun. Biz senden razı olduk. Allah da razı olsun.’’ dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR