Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hac ibadetinin önemi

Hac ibadetinin önemi

İslam’ın beş esasından birisi de Hac vazifesidir. Hicretin dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. Haccın yapıldığı Kâbe Peygamber efendimizin de doğup büyüdüğü yer olan Mekke’dir. İslam dininin en önemli ibadetlerinden birisi de hacdır. Hz. Muhammed’in yaşadığı ve en önemlisi Allah’ın dünyadaki sembolik evi sayılan Kabe’yi görmek, Müslümanlara manevi duyguları sonlandırmak ve Hz. Muhammed (s.a.s) yaşadığı yerleri görmek büyük mutluluktur. Kâbe’ye maddi imkânları el veren her Müslüman gitmeli ve hac ibadetini yerine getirmelidir. Hac dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanları yılda bir defa oraya getirip birbirleriyle tanışmalarına ve kaynaşmalarına vesiledir. Ülkeleri, dilleri, renkleri ayrı olan Müslümanların aynı gaye için bir araya gelmeleri ve hep birlikte Allah’a yönelerek ibadet edip O’ndan af, bağış dilemeleri ve ruhları arındırmaları İslam kardeşliğini güçlendirir. Hac ömürde bir defa farz olunmuştur. Hac ayları senede bir defa yapılır; bu aylar Şevval, Zilkade ayları ile Zilhiccenin ilk on günüdür Hac bu aylarda yapılır. Allah (C.C) birçok ayette Haccı emretmiştir. Bu ayetlerden biriside şöyledir. “Gitmeye gücü yetenlerin Kâbe’yi ziyaret etmesi (Haccetmesi) Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır” (Ali İmran 97.Ayet). Bu ayetten çıkardığımız sonuçla birlikte Haccın ne kadar önemli ve bir o kadar da faziletli olduğunu öğreniyoruz. Günahlara da kefaret olduğunu Peygamber Efendimiz birçok hadisi şerifinde buyurmuştur.


Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın evinin ziyaretçileridirler. Kendisine dua ederlerse dualarına icabet eder. Ondan bağışlanma dilerse onları bağışlar. Bu hadisi şerifte de Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi Hac sırasında yapılan dualar ve tövbeler kabul görür. Böylece bu ibadeti kalpten ve Allah’dan istek arzularıyla yapan kimseler günahlarından arınarak hayata yeni bir canlılık ve şuurla dönerler, bu yüzden Hac en önemli ibadetlerden birisidir.


Bir sahabe Hz. Muhammed’e sordu ‘Ey Allah’ın elçisi en faziletli amel hangisidir?’ Peygamber Efendimiz: ‘Allah’a imandır’ dedi. Sahabe bundan sonra hangisidir diye sordu. Efendimiz: ‘Allah yolunda cihat etmektir’ dedi. Sahabe sonra hangisidir diye sordu. Hz. Peygamber: ‘Makbul bir Hacdır’ buyurdu. “Buhari” Makbul bir haccın mükâfatı da ancak cennettir buyurmuştur. Resûlullah (s.a.s) Haccın ne kadar önemli bir ibadet olduğunu söylemiştir. İnşallah Allah yolunda kutsal topraklara gidip Allah yolunda Cihadı rabbim bizlere de Nasib-i Müyesser eylesin Rabbim oralara gidip günahlardan arınmış manevi değerlerimiz güçlenmiş olarak gelmeyi nasip eylesin, Peygamberimizin hadislerinden ders çıkaranlardan eylesin iman dolu bir Hac yapmayı herkese nasip etsin. Allah’a emanet olun selam ve dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR