Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Korktukları başlarına geliyordu!

Korktukları başlarına geliyordu!

Sincan’da devam eden kamulaştırma davalarında, hak sahiplerinin korktukları başlarına geliyordu.
Bizim de başından bu yana en büyük endişemiz olan “danışıklı dövüş”te az kalsın sonuç alınıyordu.

Değerli okurlar malum, Sincan’ın Yeni Çimşit ve Osmaniye mahallelerinde çok sayıda parsel Bakanlık kararıyla kamulaştırılıyor. Belli parseller vatandaştan alınıp Sincan OSB’ye veriliyor. Kamulaştırmayı Sincan OSB adına, Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) yapıyor.

Mevzuat gereği, önce ilgili kurumun hak sahiplerine bir bedel teklif etmesi gerekiyordu. Genelde bu rakam düşük olduğu veya düşük bulunduğu için ilk adım anlaşmazlıkla sonuçlanıyor ve devreye kamulaştırmayı yapacak kamu kurumu giriyordu.

Nitekim, yapılaşma ve sanayiye bitişik olmalarına rağmen bölgedeki araziler için hak sahiplerine çok düşük rakamlar teklif edildi, Sincan OSB tarafından.

Vatandaş kabul etmedi haliyle.

“Devlet kamulaştırma kararı vermiş, elimiz mahkum kabul edeceğiz ancak bari arazilerimizin değeri verilsin. Buralar tarla değil arsa vasfındadır. Ona göre değer belirlenmelidir” diyen hak sahiplerinin serzenişlerine aldırış edilmedi. Valilikçe haklarında davalar açıldı…

Sincan Batı Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemelerinde 2021 yılında açılmaya başlanmış olan bu davaların kimileri sonuçlandı, kimileri halen devam ediyor.

Kamulaştırmanın iptali mümkün değil; değer tespit davaları bunlar.

Mahkeme bilirkişi tayin ediyor; bilirkişi heyeti gidip arazilere ve varsa üzerlerindekilere, davanın açıldığı tarihteki resmi rayiçler üzerinden bir değer biçiyor.

Dava 2021’de açılmış, bilirkişi 2022’de gitmiş… 2022’nin değil, davanın açıldığı 2021’in rayiç fiyatları üzerinden değer biçiyor. Ki bu rayiçler zaten piyasa rayicinin çok çok altında... Bir de bu yıllarda ülke ekonomisinde acayip olumsuzluklar, tarihi yükseklikte enflasyonlar yaşandı.

Hak sahiplerinin “tarla değil arsa vasfında yerler buralar” serzenişlerini geçin, “bari değerler güncel rayiç üzerinden hesaplansın” talebini de duyan olmadı.

Yerel mahkemeler 2021’de açılmış ve 1 yıl hatta 2 yıl sonra sonuçlanan davalarda “buralar tarla” deyip, 2021’in resmi rayiçleri üzerinden değerler biçti, vatandaşın arazilerine.

Bu kararlarla, normal şartlarda 10 lira edecek arazileri 1 liraya ellerinden alınıp, Sincan OSB’ye veriliyordu. Temyiz etmeye; dertlerini bir de üst mahkemeye anlatmaya başladılar.

Neyse ki üst mahkemeden ilk karar lehlerine geldi. Temyiz mahkemesi yerel mahkemenin bu şekildeki bir kararını bozdu. Temyiz organı olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi, bölgedeki arazinin tarla değil arsa vasfında olduğuna hükmederek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu karar diğer tüm kamulaştırma davaları için emsal teşkil ediyor.

Sincan Osmaniye ve Yeni Çimşit’teki kamulaştırma davalarında hak sahipleri karardan son derece memnunlar; “Ankara’da hakimler var” diyorlar.

***

Değerli okurlar, başlıktaki “korktukları başlarına geliyordu” ayrıntısına gelecek olursak;

Başından bu yana hak sahipleri, arazilerinin zengin iş adamlarına peşkeş çekilmek istendiğini, ellerinden üç kuruşa alınıp Sincan OSB’ye, oradan da fabrikatörlere geçince sanayi imarlı yerler haline geleceğini ve fiyatlarının katbekat artacağını söylüyorlardı.

Ayrıca, kamulaştırma kararını önceden bilen iş adamlarının bölgede küçük hisseler de olsa arazi aldıklarını, bu kişilerin Sincan OSB’nin ilk teklifini kabul ederek “emsal değerin düşük kalmasını” sağladıklarını iddia ediyorlardı.

Yukarıda bahsettiğim kararda bu açıkça görülüyor.

Mahkeme kararında yer alan bilgilere göre, Valilik o parseldeki hissedarlardan sadece birine dava açmamış. Çünkü o hissedar Sincan OSB’nin ilk teklifini kabul etmiş. Ve gerek Valilik gerekse Sincan OSB de açılan değer tespit davasında bu hissedarı emsal göstermiş. “Teklif ettiğimiz rakamı, bu hissedarlar az buluyor ama yerinde bulup kabul eden hissedarlar bakın” diye mahkemeye emsal olarak sunmuş.

Peki kim bu üç kuruşluk teklifi kabul eden?

Sıkı durun:

Sincan OSB’de faaliyet gösteren ve adı bende saklı bir şirket.

Bu kadarı tesadüf olabilir mi?

Hadi Sincan OSB’de bir şirket olması tesadüf diyelim, Sincan OSB’nin üç kuruşluk ilk teklifini yerinde bulup kabul etmesine ve hissesini satmasına ne demeli?

Oyun kurmuşlar anlayacağınız; gariban vatandaşlara.

Neyse ki, üst mahkeme sadece yerel mahkemenin kararını bozmuş olmadı… Gariban halka karşı kurulmuş bir oyunu da bozmuş oldu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi'nin kamulaştırmada tecrübeli Hakimi Gülsüm Kütahya’yı bu kararından ötürü kutluyorum.

Ankara’da hakimler varmış gerçekten.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR