Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

YAKLAŞAN MANEVİ ESİNTİLER

YAKLAŞAN MANEVİ ESİNTİLER

 

     "Ey mü'minler Allah'a tevbe edin (ve emirlerini yerine getirin) ki kurtuluşa eresiniz."  (Nur/31)

     Müjdeler olsun ki, manevi iklimin habercisi Regaip Kandilimiz; yakarış, muhabbet ve hasat mevsimi olan mübarek üç aylarımız yaklaşıyor. Rabbim layıkıyla karşılayıp ağırlamayı ve bir sonraki mevsime kadar hasretle uğurlamayı herbirimize ayrı ayrı nasip etsin inşallah.

      Regaip kelime anlamı olarak "çokça rağbet edilen, kıymetli, değerli, ihsan gibi manalara gelmektedir. Buna göre Regaip gecesi de, çok büyük lütufları içinde barındıran ve Allahü teala'nın kullarına bol bol ihsanda bulunup, mağfiret kapısını açtığı mübarak bir gecedir. Bu nedenle biz aciz ve günahkar kulların da, böyle geceleri birer ganimet bilip layıkıyla ihya etmesi için büyük bir fırsattır.

    Bu geceye özel bir namaz olmamakla birlikte, namaz borcu olanlar kaza namazlarını kılarak; olmayanlar da nafile namazlar, Kur'an-ı Kerim tilavetleri, istiğfar, tevhid ve salevat-ı şerifler çekerek bu mübarek gecenin bereketinden nasiplerini alabilirler.
  
     Üç aylar olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları nuru, feyzi ve bereketiyle birlikte gelmektedir. Bu ayların içeriği nedir nasıl ihya edilir öncelikle onu öğrenelim; bu konu Abdülkadir-i Geylani (ks) hazretlerinin  Ğunyetü't-talibin adlı eserinde şöyle anlatılmaktadır:

  ▪  "Receb tevbe; Şaban muhabbet; Ramazan da Hakk'a kurbiyet (yakınlık) ve vuslat ayıdır."
  ▪  " Receb, günahı, zulm-ü cevri terk etme; Şaban, salih amel işleyip vefa gösterme; Ramazan ise sıdk-u sefaya erma ayıdır."
  ▪   "Receb'de şevkle girişilen tevbe ve hasenat kabule mazhar olur; Şaban'da işlenmiş eski seyyiat (günah), aff-u mağfiret kılınır; Ramazan'da ise kula, ilahi ihsan ve ikramlar bahşedilir."
    Bu sebepten, baş tacımız, göz nurumuz ve gönül sürurumuz, sevgili Peygamberimiz, bu üç aylar hakkında:
  "Receb Allah'ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır." buyurmuştur.
    
     Üç aylar, İslam aleminde maneviyat ve ibadetlere diğer aylara nazaran biraz daha fazla önem verilen, haramlardan uzaklaşarak farz ibadetler haricinde, nafileler ile de zenginleşen  feyizli, bereketli ve Allahü teala'nın lütuf ve ihsanını, affını ve mağfiretini bu aylarda fazlasıyla kullarının üzerine yağdırdığı müstesna bir zaman dilimidir.
    
    Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, insanların dini hassasiyetleri azalmış, menfaat ve dünya hırsı manevi değerlerin üstüne çıkmıştır. Üç ayların gelişi hepimiz için derin bir tefekkür ve kapsamlı bir nefis muhasebesi yapma fırsatının kapısını aralamıştır. Bundan dolayı, bu ayları hakkıyla değerlendirmek, geceleri ihya ederek manevi azığı elde edebilmek tüm müslümanlar için gereklidir.

   Peygamber Efendimiz (s.a.v) :
  "Karanlık gecenin (zifiri) karanlıklarına benzeyen fitneler ortaya çıkmadan amellerde yarışın. Çünkü o fitneler ortaya çıktığı vakit, kişi mü'min olarak sabahlayacak; kafir olarak akşamlayacak, yahut mü'min olarak akşamlayacak kafir olarak sabahlayacak, dinini azıcık bir dünya menfaati için satacaktır."  buyurarak, amellerde yarışmayı tavsiye etmiş ve ileride dini hassasiyetlerin azalacağına hatta dünya değerleri karşısında dini değerlerin feda edileceğine işaret etmişlerdir.

   Rasul-i Ekrem efendimizin beyan buyurduğu ve tarif ettiği bir zaman dilimi içerisinde bulunduğunun farkında olan müslümanlar, üç ayları bin ganimet olarak düşünmelidir. Tam bu noktada üç ayların bereketi ve feyzi ile bireysel ve toplum olarak yenilenmeye, arınmaya ve kendimize gelmeye ihtiyacımız vardır.
  
  Diğer  Peygamberlerin ümmetlerine nazaran Muhammed (s.a.v) ümmetinin ömrü kısa olduğu için, Allahü Zül-celal hazretleri kullarını affetmeye vesileler murad etmiş, bu sebeple mübarek günler ve geceler yaratmıştır. İşte o mübarek günler ve geceler yoğun bir şekilde üç ayların içine gizlenmiş ve bu ayların faziletini artırmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de bu faziletleri şöyle sıralamıştır:

  ▪  Beş vakit namaz bu aylar içerisinde farz kılınmıştır.
  ▪  Kur'an-ı Kerim bu aylarda nazil olmuştur.
  ▪  Mübarek gün ve gecelerden dördü bu aylar içerisinde vuku bulmaktadır.
  ▪  Receb ayının ilk cuma gecesi Regaip kandili, Recep ayının 27. gecesi Mirac Kandili, Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili, Ramazan ayının son on gününde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi.

   Rabbim bu günlere ve gecelere kavuşup layıkıyla ihya etmeyi hepimize nasip etsin; bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz tüm günahlarımızı, yüzümüzün karasına bakmadan lütuf ve keremiyle bağışlasın inşallah amin!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR