Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Adaylık için bunlara dikkat!

Adaylık için bunlara dikkat!

Cumhurbaşkanı ve Meclis'e girecek 600 milletvekilini seçmek için 54 gün sonra sandığa gidiyoruz. 
***
Seçime kısa bir zaman kaldığı için siyasi partilerdeki tempo bir hayli yoğun.  
***
Siyasi partilerin büyük bir bölümü Cumhurbaşkanı adayını açıkladı; ancak partilerdeki aday adaylığı yarışı sürüyor. (Bazı partilerin aday adaylığı başvuru süreci bugünden itibaren bitiyor.
***
Bakıyoruz ki aday adaylığa ilgi bir hayli fazla. 2 milletvekilinin seçileceği illerde bile onlarca aday adayı çıkıyor. 36 milletvekilinin seçileceği Ankara'da ise binlerce aday adayı var. 
***
Aday adayları, aday gösterilmek için kulis yapmaya başladı. Partilerinin teşkilatlarına yoğun bir şekilde ziyaretler gerçekleştiriliyor, partilerin üst kademesinde olan ve sözü geçen kişilere ulaşılmaya çalışılıyor.
***
Siyasi partilerin bu kısa zamanda aday belirleme sürecinde önemli kriterleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Naçizane bu konuda bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum. 
***
Kimler aday gösterilebilir? 
***
1- Halk ile iletişimi iyi olduğunu ispat edebilen ,"ben her zaman ve her koşulda halkın içine karışabilirim" diyen kişiyi aday gösterin. 
2- Yaşadığı bir ilde hemşerisinin aday gösterilmesini bekleyen insanlar var.  Örneğin Ankara'da, Çorumlu, Çankırılı, Yozgatlı, Sivaslı, Kırşehirli nüfusu oldukça çok. Hatta Çankırı nüfusundan fazla Çankırılı Ankara'da yaşıyor. Bu insanlar, kendilerini hemşerilerinin temsil etmesini istiyor. Bunu düşünerek bu hemşeri guruplarından en az bir kişi aday gösterilebilir. Doğru bir aday ile bu hamle oy oranına olumlu yansıyacaktır. 
3- 15 Temmuz şehit yakını ya da Gazileri'nden en az bir tanesinin aday gösterilmesi gerekiyor. Sonuçta 15 Temmuz olayı yüz yıllarda sürse hafızalarımızdan silinmeyecek. 
4-Farklı meslek gruplarından aday göstermeye çalışın. Şu an bakıyoruz. Milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu ya hukukçu ya da siyasalcı. Tamam bu kişilere de ihtiyacımız; ancak diğer meslek gruplarının da temsil edilebilmesi için muhakkak en az bir aday gösterilmeli. 
5- Ülkemizde farklı etnik grupları da yaşıyor. Onların da muhakkak temsili şart ve bu konudaki bir tercih oylara olumlu yansır. 
6-18 yaşındaki bir genç milletvekili olabiliyor. Onların dinamizmi ve geniş ufukları siyaseti renklendirir. Bu seçimde de genç ve kadın adaylara ağırlık verilmeli. İnsanlar Meclis'in gençleşmesini istiyor.   
7- Ülkemizdeki engelli gruplara büyük bir fırsat tanınmalı. Onların Meclis'te söz sahibi olabilmesinin önü açılırsa oylara olumlu yansıyacaktır.
NOT:  İnsanlar artık samimi kişilerin kendilerini temsil etmesini istiyor. Samimiyetsiz aday adaylarından, kendini halktan uzak görenlerden kesinlikle uzak durulmalı. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR