Şule Erciyas

Şule Erciyas

Allah İhsanı Emrediyor

Allah İhsanı Emrediyor

İhsan genel olarak iyilik ve lütufta bulunmak bir işi en güzel şekilde yapmak Allah'a ihlasla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terimdir. Başkasına iyilik etmek ve yaptığı işi güzel yapmak şeklinde iki anlamda da kullanılmaktadır. Bir insan gerçekleştirdiği işin ihsan seviyesine ulaşabilmesi için hem neyi nasıl yapması icap ettiğini iyi bilmesi hem de bu bilgisini en güzel biçimde eyleme dönüştürmesi gerekir.

Hz Ali insanlar işlerini ihsan ile yapmalarına göre değer kazanır, derken bunu kastetmiştir. Yüce Rabbimiz Kur-an’ı Kerim’de şüphesiz ki Allah adaleti iyilik yapmayı ve yakınlarına yardım etmeyi emreder, hayasızlığı fenalık ve azgınlığı da yasaklar o düşünüp tutasınız diye sizlere öğüt veriyor buyurarak ihsanı emretmiştir. Şüphesiz Allah iyilik yapanların mükafatını zayi etmez ihsanın en üst mertebesi kişinin Allah'ın kendisini gördüğünün her düşünce ve davranışının onun tarafından bilindiğinin şuuruna varmasıdır.

Hz. Peygamber meşhur Cibril hadisinde ihsanı Allah'ı görüyormuş gibi kulluk etmek olarak ifade buyurmuşlardır. Allah resulüne gelen Cebrail (a.s) ilk önce imanı ardından İslam'ı sormuş Hz Peygamberi bunlara verdiği cevapları tasdikten sonra da ihsan nedir diye ihsanı sormuş Peygamber Efendimiz de şöyle cevap vermiştir, ihsan senin Allah'ı görüyor gibi ona kulluk yapmandır her ne kadar sen onu görmesen de o seni görmektedir. İhsan yaptığını en güzel şekilde yapmak olarak ifade edilmiştir.

Sevgili Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, Allahü Teala bir iş yaptığımız zaman onu sağlam ve güzel yapmanızı sever yüce rabbimiz biz kullarını en güzel şekilde yaratmış sayısız nimetlerle donattığı kainatı hizmetimize sunmuş ve en önemlisi de merhamet ile muamele ederek bizlere ihsan da bulunmuştur. Öyle ise bizlerde öncelikle Allah'a olan kulluk vazifelerimizi onu görüyormuşçasına ihlasla yapmalı Kur-an’ı Kerim’de Allah'ın sana iyilik yaptığı gibi sende iyilik yap buyurulduğu gibi ana ve babamız başta olmak üzere aile fertlerimize akrabalarımıza ve bütün insanlara iyilikte bulunmalı her ne iş yapıyorsak o işi en güzel ve en doğru şekilde ihsan derecesinde yapmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR