Furkan Cansever

Furkan Cansever

Ankara’nın Trafik Sorunu

Ankara’nın Trafik Sorunu

Türkiye Cumhuriyeti’nin, merkezinin İstanbul’dan Ankara’ya taşınmasıyla birlikte, küçük, az nüfuslu, bir şehir olan Ankara’nın, cumhuriyete yakışır bir başkent olması için çalışmalar o dönemden itibaren başlamıştır. Zaman içerisinde çevre illerden aldığı göçle nüfusu hızla büyüyen Ankara, ne yazık ki doğru planlama yapılmaması sebebiyle bir gecekondu şehrine dönmüştü. Özellikle Mamak ve Altındağ’da bulunan gecekondular uzun yıllar şehir içinde çözüme kavuşmamasına rağmen, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde bu yapılar, yerini modern apartmanlara bırakmıştır.

Ankara, ülke geneline baktığımız zaman, geniş yolları, alt geçit ve üst geçitleriyle ulaşım anlamında en rahat il olma özelliğine sahiptir. Nitekim Sincan’dan yola çıkan bir kişi hiç trafik lambasına takılmadan Ulus’a kadar aracıyla seyahat etmektedir.

Ancak ulaşım alanında yıllar önce yapılan bu yollar artık Ankara trafiğini kaldıramayacak noktaya gelmiştir. Özellikle geçtiğimiz sene yaşanan deprem felaketiyle birlikte şehrimizin kısa zamanda yüksek göç alması bu durumu tetikleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Eskiden yalnızca işe gidiş – geliş saatlerinde oluşan trafik yoğunluğu artık neredeyse günün her saati yaşanmaya başlamıştır.

Nitekim iş giriş - çıkış saatleri çevre yolunda trafik durma noktasına gelmektedir. Ayaş yolu, İstanbul yolu ve Samsun yolunda günün her saati trafik olmakla beraber, ne yazık ki bilinçsiz sürücüler de trafiğin oluşmasında büyük engel teşkil etmektedir. Bu duruma bir örnek verecek olursak, gece saatlerinde Sincan’dan Aşti’ye gitmek istediğinizde 15 dakikada varabiliyorken, gündüz saatlerinde bu süre 45 dakikayı geçmektedir. Ayrıca Sincan’da bulunan yaklaşık yüz bin kişinin yaşadığı Yenikent bölgesine hala alternatif bir yol yapılmaması, giriş çıkışının tek bir güzergah üzerinden sağlanması da yıllardır ulaşım konusuna önem verilmediğinin bir göstergesidir.

Kısacası Ankara trafiği eğer önlem alınmaz ise kısa zaman içerisinde İstanbul trafiğini geçecek seviyeye gelmiştir. Ankara’da bir yerden bir yere seyahat etmek zulüm aşamasına geçmeye başlamıştır. Belediye seçimlerine çok az bir zaman kalmışken bu koltuğa aday olmuş kişilerin bu yönde projelerini geliştirmeye başlaması, seçilecek yeni başkanın da ilk iş olarak trafik konusuna el atması mecburi bir durumdur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara, her alanda diğer şehirlere öncülük etmeye, yol gösterici olmaya, örnek gösterilmeye aday olmalıdır. Bu şehir hepimizin. Birlikte geliştirip, hep birlikte sahip çıkacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR