Şule Erciyas

Şule Erciyas

Şaban Ayı

Şaban Ayı

Yüce rabbimize yöneldiğimiz tövbe ve istigfarla dua ve niyazda ibadet ve iyiliklerle değerlendirdiğimiz bereketli vakitlerden biri de üç ayların ikincisi olan mübarek şaban ayıdır şaban ayı Peygamber Efendimizin Allah'ım recep ve şabanı bize mübarek ve bereketli kıl ve bizi ramazana ulaştır diye dua ettiği kutsal aylardandır.

İlahi feyz ve bereketin insanları sardığı şaban ayı biz müminler için çok karlı ve kazançlı bir aydır bu ayın en önemli özelliği ise bizi ramazan ayına hazırlaması ve içinde Peygamber Efendimizin övdüğü günahlardan kurtuluş gecesi olan beraat gecesinin bulunmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şaban ayına ayrı bir değer verir hürmet gösterir diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadette bulunurlardı.

Efendimiz bu ayda daha çok oruç tutar bazen ayın tamamını oruçlu geçirdiği olurdu. Hz aişe validemiz Hz Peygamber Efendimizin şaban ayında tuttuğu orucu ramazan ayı hariç başka bir ayda tutmadığını söylemiştir Peygamber Efendimiz şaban ayına gösterdiği bu hürmetin sebebi ardından gelecek olan ramazandan dolayı idi.

Hz Peygamber şaban ayına hürmet göstermesinin nedenlerinden biri de kulların amellerinin bu ayda Allah'a yükseltilmiş olmasındandır. Nitekim şaban ayında çok oruç tutmasının sebebi sorulduğunda şöyle cevap vermiştir, şaban recep ile ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin alemlerin rabbi olan Allah'a yükseldiği aydır bende amelimin Allahu Telaya oruçlu olduğum halde yükselmesini seviyorum. Yüce Allah bizleri yoktan var etmiş yaratılmışların en üstünü kılmış sayılamayacak kadar çok nimetler ihsan etmiştir.

Rabbimizin lütuf ve ikramları karşısında bizlere düşen görev ise nimet sahibi Cenabı hakkı hakkı ile tanımak ve ona layıkı ile ibadet etmektir. İbadet bütün insanların yüce Allah'a karşı yapmakla yükümlü oldukları kulluk görevidir. Çünkü insanın yaratılış gayesi yüce Allah'a kulluk ve ibadet etmektir. Kuranı Kerimde şöyle buyrulmuştur, ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım ey insanlar sizi ve sizden öncekileri yaratan rabbinize ibadet edin ki Allah'a karşı gelmekten sakınasınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR