Şule Erciyas

Şule Erciyas

Emaneti koruyabilmek

Emaneti koruyabilmek

Yüce dinimiz insanları dünyada huzur ve mutluluğa ahirette de ebedi kurtuluşa kavuşturmak için bir takım hükümler ve prensipler getirmiştir. Rabbimizin en büyük nimet olan imanımız dinimiz namaz, oruç, hac ve zekat gibi bütün Dinimizin önemle üzerinde durduğu esaslardan birisi de Emanettir.

Aynı zamanda her türlü görev devletin hizmet makam ve mevkileri kişilere ait borçlar sırlar hep emanet kapsamına girmektedir. Emanet güvenilen bir kimseye koruması için geçici olarak bırakılan şey manasına gelmekte olup bu anlamda da kulanışı daha yaygındır. Kısaca ifade edecek olursak emanet hem insanlar tarafından korunması için bırakılan mal eşya ve vb şeyleri antlaşma ve sözleşmeleri hemde Allah'ın kullarına uymakla mükellef tuttuğu ilahi hükümleri iman ve ibadet gibi kulluk görevlerini kapsamaktadır.

Emanet kavramı Kur'an da idarecilik iş ve sorumluluklar anlamında da kullanılmaktadır, toplumsal emanetler ise hem Allah'a hemde insanlara karşı sorumluluğın bir gereğidir şüphesiz biz emaneti göklere yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler ondan çekindiler onu insan yüklendi çünkü o çok zalimdir çok cahildir ayetinde yüce Allah'ın kullarına yüklediği kulluk görevlerinin tamamına işaret etmektedir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, siz bana şu altı şey hakkında teminat verin bende size cennete girmeniz konusunda teminat vereyim konuştuğunuzda doğru söyleyin söz verdiğinizde sözünüzü tutun size bir emanet bırakıldığında emanete riayet edin iffetinizi koruyun harama bakmaktan sakının ve elinizi harama uzatmayın göründüğü gibi emanete riayet ahlaki olduğunluğa ermemize ve sonunda cennete girmemize vesile olan üstün meziyetlerdendir.

Peygamber Efendimizin emanetleri koruyup gözetme konusundaki sözleri ve davranışları ile bizler için en güzel örnek olmuştur gelmiş ve gelecek tüm insanların en emini olan Hz Peygamber Efendimiz henüz peygamberlik vazifesi verilmeden önce bile Muhammedül emin diye anılmakta idi Peygamber olduktan sonra getirdiği dine inanmayan müşrikler bile ona güvenip emanetlerini teslim ederlerdi, bizlerde sevgili Peygamberimize örnek olarak emin kimseler olmalı olgun bir mümine asla yakışmayan ve pek kötü bir huy olan emanete hiyanetten sakınmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR