Furkan Cansever

Furkan Cansever

Enver Paşa

Enver Paşa

Kimilerine göre hayalperest, kimilerine göre kahraman olan Enver Paşa, Osmanlı’nın yıkılma sürecine girdiği zamanda dahi yetiştirdiği önemli komutanlardan bir tanesidir. Öyle ki Osmanlı İmparatorluğu o kadar gelişmiş bir medeniyet ve kültüre sahipti ki yıkılırken bile Mehmet Akif gibi şairler, Ziya Gökalp gibi fikir adamları, Yakup Kadri, Reşat Nuri, Ömer Seyfettin gibi yazarlar ve milli mücadeleyi başarıyla yönetebilecek bir kadro çıkartmayı başarmıştı.

Enver Paşa da bu dönemde yetişmiş, Balkanlar’da görev yaptığı sırada milliyetçilik düşüncesi gelişmiş, Mustafa Kemal ile beraber Trablusgarp’ta görev almıştır. Kısacası ömrü mücadele içerisinde geçmiş, bir cepheden diğerine koşturmuştur. Bu sırada İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılmış, Sultan II. Abdülhamid döneminde ilan edilen 2. Meşrutiyet’te önemli rol almıştır. Enver Paşa, Harbiye Nazırı görevini yürütürken patlak veren Birinci Dünya Savaş’ı sırasında Rusya’ya yapılacak olan harekatın başında bulunmuş, ancak yaptığı stratejik hatalardan dolayı Sarıkamış olayının yaşanmasına sebep olmuştur. Ancak harekat başarılı olsaydı Birinci Dünya Savaş’ı çok farklı noktalara gidebilir, Osmanlı Devleti’nin lehine sonuçlanabilirdi.

Birinci Dünya Savaş’ında mağlup olan Osmanlı Devleti’inde Harbiye Nazırı Enver Paşa görevinden istifa etmiş ve Almanya’ya gitmiştir. Bir süre burada kalan Enver Paşa milli mücadeleye destek vermek için Anadolu’ya gelmek istese de bu isteği gerçekleşmemiştir. Bunun üzerine Bolşeviklere karşı mücadele etmek için Orta Asya’ya yönelmiştir. Burada Basmacı Hareketi’nin başına geçmiş ömrü boyunca yaptığı gibi mücadeleye devam etmiştir. Ancak 1922 yılında bir Rus müfrezesinin baskınına uğramış ve şehit düşmüştür. Naaşı Cegan Tepesi’ne defnedilmiş, daha sonra 1996 yılında naaşı İstanbul’a getirilmiş ve Talat Paşa’nın yanına defnedilmiştir.

Kahraman Enver Paşa, ömrünü aziz Türk Milletine adamış bu uğurda şehit düşmüştür. Geçtiğimiz günlerde vefat yıldönümünde yine torunlarını olarak Enver Paşa’yı yâd ettik. Günümüzde hala Enver Paşa tartışılmakta, anılması, unutulmaması birilerini rahatsız etmektedir. Unutulmamalıdır ki Enver Paşa, Türk’ün binlerce kahraman atasından bir tanesidir. Enver Paşa’yı anmak, her Türk gencinin vazifesidir. Bu durumdan rahatsız olanların niyetlerinin iyi olmadığı açık ve nettir. Kime selam durdukları belli değildir. Bilinmelidir ki Dünya üzerinde bir Türk var olduğu sürece Enver Paşa’da, Talat Paşa’da ve nice Türk kahramanları da anılmaya devam edecektir.

Yazımı sonlandırırken Enver Paşa’ya ve bu uğurda şehit düşmüş tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. “ Hoş gelişler ola kahraman Enver Paşa! “

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR