Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Gençliğin ilimle imtihanı

Gençliğin ilimle imtihanı

2000 li yıllar gençlerde bir bunalım çağı da beraberinde başlamıştır. Gençlerimizin bir hedef belirleyememesi bir ideal ortaya koyamaması yüzünden erken yaşlarda bunalıma girdiğini savunulurken eğitim noksanlığının başarısızlığa götürdüğünü ve bu nedenle bunalımların arttığını beyan edilmektedir.

 

Önceki yıllarda genç olmanın o denli zorluğuna göğüs gerenler üstün başarılara sahip bir toplum olmakla birlikte iyi birer eş, iyi birer baba/anne, iyi birer evlat olma zevkini yaşarken bu denli rahat bir devirde gençlerdeki bu bunalımın sizce sebebi nedir? ''Kaliteli'' eğitim noksanlığından kaynaklanan ideal yokluğudur bence.

 

Zamanımız gençliğinin içine düştüğü en büyük sıkıntılardan birisi önlerine çıkan her türlü şeyi çok çabuk tüketmeleri ve bu hızlı ve aşırı tüketim sonucunda içine düştükleri boşluk sonrası hayatta bir gayelerinin hedeflerinin olmaması durumudur. Zamanımız çok hızlı ilerliyor ve bu hıza ayak uydurmak kolay değil, hele bu hızı müspet bir şekilde müspet yönlere kanalize edemeyen gençlerimizin ruhsal sıkıntıları, ideal eksikliği gibi ölümcül sıkıntıları baş gösteriyor. İnternet, televizyon, küresel kültür gibi unsurları elemeden, süzmeden kullanan gençlerimiz ne kadar iyi eğitilirlerse eğitilsinler belli başlı öğelerle (dinsel öğeler) dolu bir eğitimden geçmedikleri müddetçe kendilerini bir boşlukta amaçsız hissediyorlar.

 

Ama diğer taraftan ''kaliteli'' bir eğitimle bir insana çok şey kazandırılabilir. Gençliğimizin asıl sorunu ideal eksikliğidir. Âmâ bu eksikliğin asıl kaynağı kaliteli (olması gereken) eğitimden yoksun bir şekilde yetiştirilmeleridir. Ki bunun asıl, temelde yatan nedenini araştırmaya kalksak zannediyorum cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllara kadar uzanıp, düzene kökten eleştirebiliriz.

 

Geçici mutluluklar geçici sevinçler getirir, altından kalkamayacağın sorunlar, çok uzun sürebilecek ağır yükler getirir. Bence gençliğin en önemli sorunu İslamiyet’i hakkıyla yaşayamamaktır. İslamiyet’i hakkıyla yaşayanın öyle bunalımı filan olmaz. Kendimize Müslüman diyoruz, ama hakkıyla İslamiyet’i yaşamak için gayret gösteriyor muyuz. Sanıyorum gösterseydik bu durumda olmazdık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR