Furkan Cansever

Furkan Cansever

İmalat-ı Harbiye; Tek Yürek

İmalat-ı Harbiye; Tek Yürek

İmalat-ı Harbiye, Osmanlı Devleti’nde savunma sanayisinde önemli çalışmalar yapan Osmanlı ordusuna silah araç gereçleri üreten bir fabrikadır. Bu fabrikanın bahçesinde işçiler tarafından oynanan futbol sonraki yüzyılda devam etmiş, ve sonsuza kadar sürecek bir mücadelenin başlangıcı olmuştur. Fabrikanın işçileri ve fabrikaya işçi yetiştiren meslek okullarında okuyan gençlerin bahçede başladıkları mücadele İstanbul Ligi’ne katılmalarıyla resmiyete dökülmüştür. Günümüzde başkentimizin takımı olan Ankaragücü’nün temelleri İstanbul Zeytinburnu’nda bu işçiler ve öğrenciler tarafından atılmıştır. 31 Ağustos 1910 tarihinde fabrikanın işçisi Agah Orhan öncülüğünde kurulan Altınörs İdmanyurdu ve yine aynı yerde aynı zamanda İmalat-ı Harbiye mektebinin son sınıf öğrencisi Şükrü Abbas öncülüğünde kurulan Turan Sanatkarangücü takımları daha sonra birleşecek Ankaragücü’müzü oluşturacaklardır.

O dönemde İstanbul Liginde mücadelesini sürdüren bu iki takım İstanbul’un işgaliyle devletin bir kurumu olmasından dolayı futbola ara vermiştir. Osmanlı ordusuna işgalcilere karşı mücadelesinde silah ve mühimmat üreterek destek vermiştir. Ancak İstanbul hükümetinin işgalcilere teslim olması ve mücadelenin Anadolu’nun merkezinde devam etmesinden dolayı bizzat Mustafa Kemal’in davetiyle İstanbul’dan Ankara’ya geçmişlerdir. Yolda bazı İmalat-ı Harbiye işçileri şehit düşmüştür.

Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyet’i Ankara Kalesinden top atışlarıyla duyuran İmalat-ı Harbiye işçileri, ara verdikleri futbola başkent Ankara’da devam etmiştir. Kurulan Ankara Ligi’nde birleşerek devam eden bu iki takım 1933 yılında Ankaragücü adını alacaktır. İmalat-ı Harbiye ise Makine Kimya Endüstrisi adıyla günümüzde şanlı Türk ordusunun silah ve mühimmat ihtiyacını karşılamaya devam etmektedir. Ankaragücü’nün tam ismi MKE (Makine Kimya Endüstrisi) Ankaragücü’dür. Bu günümüzde takımların isimlerinin önüne aldığı sponsor değil, takımın tam ismidir.

İstanbul’da başlayıp Anadolu’da devam eden bu mücadelenin günümüzde yine büyütülen üç İstanbul takımına karşı olmasıda oldukça ilginçtir.

Geçtiğimiz 10 Mart tarihinde dünyada ilk defa bir futbol takımının tarihi beyaz perdeye taşındı. İmalat-ı Harbiye; Tek Yürek filmi Ankara’mızın asırlık çınarı Ankaragücü’müzün tarihini ve günümüzde verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Tüm Ankara halkını bu filme destek vermeye ve yukarıda özet geçtiğim şanlı tarihi izlemeye davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR