Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

İsrail, Abd ve Barzani denklemi

İsrail, Abd ve Barzani denklemi

Uluslararası tepkiye rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani geri adım atmadı ve sözde referanduma gitti. Nihai sonuçlar henüz açıklanmasa da yüzde 90'ın üzerinde "evet" çıkacağı ön görülüyor. Barzani lehine çıkan sonucu İsrail'den başka bir ülkenin tanıyacağı da ortada. 

Bildiğiniz üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Irak'taki Kürtler bağımsız devlete sahip olmalı. Kürtler cesur, Batı’nın dostu ve bizimle aynı değerleri paylaşan bir halk. İsrail, Kürtlerin bağımsızlık umutlarını desteklemeli. Kürtler, Irak'ın bir bölümünde devlet sahibi olmalı” demiş Barzani'ye en büyük desteği vermişti. 

İsrail'in destek verip de ABD'nin bu girişime destek vermemesi ister istemez herkesi şaşırtmıştı. ABD'li yetkililer üstü kapalı tepki göstererek "hayal kırıklığı" yaşadık bile demişti. Sözde referandumun ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan şaşırtıcı bir açıklama yapılarak, IKBY ile tarihi ilişkilerin süreceği sözü verildi. Ha bu arada söylemeyi unutmayalım ABD, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını da kısık sesle haykırdı!

Biz de inandık!

Şimdi size geçtiğimiz yıllarda Harvard Üniversitesi Dekanı Stephen Walt ile Chicago Üniversitesi'nden John Mearsheimer tarafından hazırlanan bir raporu aktaracağım. Raporda  özetle "Dünyayı ABD, ABD'yi de İsrail yönetiyor" ifadelerine yer veriliyor. Bence haksız değiller ve bu durum tüm dünya tarafından genel kabul görmüş durumda.

Onun için şunu açık bir şekilde söyleyebiliriz ki, Barzani'yi İsrail açıktan, ABD ise üstü kapalı destekliyor. Zaten ABD'nin İsrail'i karşısına almak da pek işine gelmez. ABD, bu sözde referandumu engelleyemez miydi? Muhakkak ki Barzani'nin tepesine biner sözde referanduma izin vermezdi. Ama nedense bunu yapmadı.

Peki İsrail niye Kuzey Irak'ta kurulması planlanan sözde devlete izin veriyor? İsrail'in Arz-ı Mev'ud yani vaat edilmiş topraklar hayali var. Bu şekilde o bölgenin kendine bağlı bağımsız bir devlet haline gelmesi büyük İsrail hayali kuran Yahudilere kapı açılmış olacak. Baktığımızda Ortadoğu'daki tüm karışıklığın sebeplerinden en önemlisi büyük İsrail projesidir. Arz-ı Mev'ud Türkiye'nin de bir kısım toprakları dahil bütün Ortadoğu'yu içine alıyor. Onun için ABD'nin Ortadoğu'daki taşeron örgütlere silah desteği sağlaması boşa değil. 

Sizce bu tabloda ABD, Barzani'yi hiç karşısına alır mı? Bu son açıklamaların ardından bunun olacağını sanmıyorum. Bu oyunu bozarsa yine Türkiye bozacaktır. 

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Her ülkenin kendine özgü stratejisi mevcut. Mesela İsrail, hiçbir zaman Ortadoğu politikasında Kürtlerle, Dürzilerle ve diğer etnik azınlıklarla dostluk kozunu oynadığını gizlemedi. Irak’ın bölünmesi, Suriye’nin bölünmesi, İsrail’in yakınlarında bir Kürt devletinin ortaya çıkması kendi çıkarlarına uygun. Ancak bölgedeki Kürtlerin diğer bir müttefiki olan ABD, daha temkinli davranıyor. 

ABD'nin bu temkinli halini ise son olarak Kuzey Irak'ta görüyoruz. Zaman gösterecek ki Barzani'yle iyi bir dostluk kurarlarsa sakın ola ki şaşırmayın. Bu dostluktan ise alacakları çok şey var!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR