Enes Boyacı

Enes Boyacı

Kenelere Dikkat!

Kenelere Dikkat!

Geçtiğimiz günlerde iş için Ankara’nın çevresindeki doğal güzellikleri gezme imkanım oldu. Çubuk’un yaylalarında uzun çayırların tadını çıkarırken birden aklıma yakın zamanda yapılan uyarılar geldi.

Biliyorsunuz kenelerin nüfusu Haziran-Temmuz aylarında hızlı bir şekilde yükseliyor. Çayır ve çalıların da uzaması ile birlikte kene tehlikesi büyüyor. Ben de uzun çayırlar arasında gezerken aklıma kene tehlikesi gelince hemen açıkta olan bileklerimi kontrol ettim ve bu haftaki yazımda okurlarımızı uyarmak istedim. Peki, kene tehlikesine karşı neler yapabiliriz?

Keneler, özellikle Lyme ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olabilirler. Bu sebeple uzmanlar şu an içinde bulunduğumuz yaz aylarında kenelere karşı önemli etkenleri şöyle açıklıyorlar:

Doğada vakit geçirirken uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giymek, vücudu kenelerden korumak için etkili bir yöntem oluyor. Çünkü özellikle ayak bilekleri gibi yere yakın yerlerimiz açıkta bırakmak tehlike arz ediyor. Ayrıca, açık renkli giysiler tercih etmek, üzerinize konan keneleri daha kolay fark etmenizi sağlıyor.

Böcek kovucular da keneleri uzak tutmada etkili olabiliyor. Özellikle permethrin içeren spreyler, giysiler üzerinde uzun süre etkili olabiliyor. Fakat hangi kovucuyu kullanırsanız kullanın mutlaka önce talimatları okuyun.

Çubuk yaylaları gibi uzun çayırlı yerlerde vakit geçirdikten sonra, vücudunuzu ve giysilerinizi kenelere karşı dikkatlice kontrol edin. Eğer sizi ısıran bir kene görürseniz, çıkarmaya çalışmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR