Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Kentsel dönüşüm çabası

Kentsel dönüşüm çabası

Zaman geçtikçe insanlar gibi yapılar, binalar, şehirlerde yaşlanıyor. Yaşlanan şehirler ve alt yapıları eski görünümleri dışında eskiyen yıpranan yapıları ile zaman içinde insanlar için tehlikeli hale geliyor. Şehirleşmeyle beraber özellikle büyük metropollerde yeni yapıların yanı sıra uzun yıllardır ayakta kalıp insanlığa hizmet eden binalar gün geçtikçe insan ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geliyor.
Özellikle büyük şehirlerde gün geçtikçe ortaya çıkan büyük bir sorun doğuyor. ‘Kentsel Dönüşüm’ yani şehirlerin, binaların ve alt yapıların dönüşüme girerek yenilenmesi sağlam hale gelmesi anlamına geliyor. Yıllardır bizim küçüklüğümüzden bugüne ilk okuldan itibaren denilen hatırlatılan bir gerçek var. Türkiye bir deprem ülkesidir. Bu kavram özellikle 1999 yılı ağustos ayının 17’sinde yaşadığımız Gölcük depremiyle dillendirilmeye başladı. Kentsel dönüşüm ve şehirlerdeki yenileme ihtiyacı o günlerde söylenmeye başlandı. Ardından aynı yıl yaşanan Düzce depremi, Ardından yaşanan Van Depremi, İzmir ve Elazığ Depremleri ve tabii ki yakın zamanda yaşadığımız ve hala yaralarını sarmaya çalıştığımız 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri bize tekrar tekrar şehirlerimizin sağlam bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu gösterdi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkan yasa ile kentsel dönüşüm artık bir temenninin ya da gereksinimin yanı sıra çıkan yasa ile beraber bir ihtiyaç olduğu görüldü. Evet özellikle milyonların yaşadığı ve deprem ülkesi dediğimiz Türkiye’mizin metropollerinin büyük bir dönüşüme ve yenilenmeye ihtiyacı var. Peki, Türkiye Büyük Millet Meclis’inden çıkan yasa neleri getiriyor. Dönüşüm için ne kolaylıklar ortaya çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın ile kaleme aldığım özel haberde söz konusu yasanın gerekliliklerini ve bu soruna neler katacağını konuşmuştuk.

İşte, kaleme aldığım söz konusu haberin bazı ayrıntıları ise şu şekilde; “Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, gazetemize yaptığı özel açıklamalar ile TBMM’den geçen ‘Kentsel Dönüşüm Yasasını’ değerlendirdi. Kararı olumlu bulan ve hayata geçirildiğinde afetlerde can kaybının aza indirileceğini düşünen Aydın, “Meclisten çıkan yasa ülkemizde kentsel dönüşümü hızlandırarak işlerimizi kolaylaştıracak. Bu şekilde afetlerdeki kayıpları en aza indireceğiz. Şu an çıkan bu yasa ile kentsel dönüşümdeki sorunlar mahkemeye sevk edilmeden arabuluculuk ve anlaşmalar ile kısa sürede çözüme ulaşacak” dedi. Başkan Aydın ayrıca, “Yaşadığımız deprem afetlerinde gördüğümüz gibi kentsel dönüşümün önemini bir kez daha anlamış oluyoruz” vurgusunu yaptı.

AİSEO Başkanı Aydın, “Ülkemizin güncel konularından bir tanesi de kentsel dönüşümdür. Bu konu ile alakalı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesini beklediğimiz bir yasa vardı. Geçtiğimiz günlerde milletimizin sağlığını ve canını düşünen bir yasa olarak meclisten geçti. Meclisten geçen yasa ile bilirkişi raporlarının süresinin kısaltılacak olması bizim işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır. Deprem ülkesi olduğumuzdan dolayı yıkım kararı alınması gereken binalar için mahkemelerce süreleri uzatılması insan sağlığını tehlikeye atıyordu. Meclisten çıkan bu yasa ile bu süre 15 güne kadar indi. Yasada diyor ki! Yıkılması gereken binaların ya 15 gün içinde boşaltılması gerektiği. Söz konusu bina boşaltılmazsa 90 günlük süre sonrasında kolluk kuvvetleri tarafından binanın boşaltılmasına karar veriliyor” dedi.
Aydın, yasa ile işlerin kolaylaşacağını vurgulayarak şunları söylemişti; “Kentsel dönüşümdeki bu sorunların yasalar ile karara bağlanmasıyla şehirlerde ki kentsel dönüşüm hızlanacağını düşünüyorum. Daha önceleri kat maliklerinin üçte iki çoğunluğu sağlanmadığı sürece binalar kentsel dönüşüme giremiyordu. Şu an çıkan bu yasa ile kentsel dönüşümdeki sorunlar mahkemeye sevk edilmeden arabuluculuk ve anlaşmalar ile kısa sürede çözüme ulaşacak. Böylece malın yanında insanlarımızın canı da korunmuş olacak. Bu dönüşümlerde parasal açısından bakarsak hazırlanmış krediler ile yarısı mal sahibinin yarısı devletten şeklinde desteklerle dönüşümler gerçekleşecek.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR