Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Kirli Planlar Devrede

Kirli Planlar Devrede

 

 

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen Mimarlar Odası’nın görevinin ne olduğunu hep merak ederdim. Araştırdım ve karşıma şu maddeler çıktı:

 

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği Yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odası'na şu görevleri vermektedir:

•Mimarların ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak,

•Mesleğin genel çıkarlara uygun olarak gelişimini sağlamak,

•Mimarların birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü hâkim kılmak üzere meslek disiplinini korumak,

•Meslek ve meslek çıkarlarıyla ilgili konularda resmi makamlarla işbirliği yaparak yardım ve önerilerde bulunmak,

•Meslekle ilgili bütün mevzuatları, normları ve şartnameleri incelemek, bunlar hakkındaki görüş ve düşüncelerini ilgililere bildirmek.

1980’li yıllara kadar çalışmalarını ülkenin üç büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulan şubeleri ile yürüten Mimarlar Odası'nın bugün 23 ilde şubesi, 82 ilde temsilciliği ve 61 ilde oda temsilcisi bulunmaktadır.

 

Peki bizim gördüğümüz Mimarlar Odası bu maddelerin hangi birini gerçekleştiriyor. Ben mesleki anlamda yaptıkları bir çalışma ile gündeme geldiklerini hatırlamıyorum. Devamlı ideolojik ve siyasi olaylarla gündeme gelen Mimarlar Odası nedense AK Parti’li siyasilerin yaptığı yatırımların hepsinin olumlu olsa dahi karşısında yer aldı. CHP’li siyasilerin ise devamlı yanında yer aldı. Odaların ben kamu yararına çalışan, mesleğini geliştirmek üzere kurulmuş kuruluşlar olarak düşünüyorum. Tam olarak özetlemek gerekirse oda tanımı: Üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

 

Yukarıda saydığımı mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek görevlerinin hangisini Mimarlar Odası yapıyor. Devamlı AK Parti hükümetinin karşısında yer alacak eylemlere imza atan bu oda HDP’ye bile ses çıkarmıyor. Daha öncede ‘Mimarlar Odası İdeolojik Davranıyor’ başlıklı haberimle Mimarlar Odasının tutumunu eleştirmiştim. Mimarlar Odası yıllardır ideolojik olan yapısını devam ettiriyor. Son olarak Anıtkabir’e 22 Nisan 2016’da yapılan çocuk parkını basına ‘Atatürk’e Büyük Saygısızlık’ başlığıyla servis edende Mimarlar Odası’dır. Yaklaşık 5 ay önce yapılan bir parkın birden bire gündeme gelmesini ve insanların nefretle, kin ile çocuk parkını sökmelerini normal bir olaymış gibi göremiyorum. Bu olayın bekletildiğini, planlı bir şekilde 15 Temmuz sonrası yaşanan birlik ve beraberlik ortamını bozmaya niyetli bir olay olduğunu düşünüyorum. 15 Temmuz sonrası bir nebzede olsun buzların erimesi sonucu CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderlerle bir araya gelmesi bir kesimi korkuttu. Planlı şekilde devreye sokulan şort olayı, daha sonra Anıtkabir’deki park olayı bu kesimi tedirgin edip bunlardan uzak durun, bunlar bizim düşmanımız algısının oluşturulması için yapıldı. Bu park ilk yapıldığında neredeydin Mimarlar Odası, 5 ay sonra mı aklın başına geldi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR