Vahit Aldı

Vahit Aldı

Komünizm hakkında

Komünizm hakkında

Geçen hafta kapitalizmden komünizme giden süreci kısaca anlatmıştık; bugün de komünizmi kısaca anlatacağız. Kapitalizmin yarattığı sancılı süreci iyi değerlendiren Marx ve Engels, acı çeken insanlara bir nefes aldırmak, öfkeli ve nefret dolu kitleleri kendi maceralarına sürüklemek istediler. Kapitalist sistemi yıkmak ve 'proletarya diktatörlüğü' kurmak istiyorlardı. Onlara göre özgürlük burjuvazinin lüksüydü. Mülkiyet hırsızlıktı. Din afyondu. Devlet ortadan kalkmalı ve kozmopolit bir dünya kurulmalıydı.

Aile ortadan kaldırılmalıydı. Marx ve arkadaşları tarafından yükseltilen bu sesler tamamen kapitalizme karşıydı. Bu nedenle gerici bir sesti ve birçok akademisyen komünizmi kapitalizmin bir negatifi olarak tasvir etti. Komünizm, kapitalist ve egemen sınıfların diktatörlüğünden şikayet eder ve işçi sınıfı partizan sınıfının diktatörlüğünü savunur. Böylece, emeği sömüren kanlı kapitalizme karşı işçi sınıfı emeğini savunan partizanlar, kanlı diktatörlüğü savunurlar. Lenin, Stalin ve Mao gibi komünist liderler Marksist doktrine bağlı kalarak gelecekte dünyanın en kanlı komünist diktatörlüklerini kuracak, ancak kapitalist ve faşist rejimler hakkında şaşkınlıkla konuşacaklardır.

Kapitalist ve burjuva sınıfların halk kitlelerini sömürdüğünü ve yoksun bıraktığını iddia ederken, kendi yerleşik parti sınıfının baskı ve sömürü altında yoksun kaldığı gerçeğini gizlemeyeceklerdir. Öte yandan, Çarlık Rusya'sını 'ulusların hapishanesi' olarak adlandıran Lenin, kendisi de birçok kabileyi daha da zorlayarak ezecek ve sömürecektir. Kısacası Rus emperyalizminin sadece siyah rengi değişecek, kızıl rengi ise halkları sömürmeye devam edecektir.

Komünistlerin bir yandan ulusal bağımsızlık savaşını desteklediklerini iddia ederken, diğer yandan halkı ve devleti inkar ettikleri sürekli gözlemlenmektedir. Söylemlerinde bunları karıştırarak. Enternasyonalist (uluslararasıcı) çığlığı yükseltirler. Ulusların ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel bağımsızlığı için mücadele eden milliyetçileri karalamak isterler. Şaşırtıcı bir şekilde, bu çelişkilere rağmen, korkunç ve amansız propagandalarla halkın bilincini yükseltmekten bahsedecekler, ama tam tersine halkı şartlandırarak kendilerine bir taraf bulacaklardır.

Kapitalizmin eli kanlı zalimlerini göstererek ve kapitalizmdeki suiistimalleri sömürerek kendini gizlemeye çalışan komünizmin kanlı yüzünü görmek için konuyla ilgili sağlam bir eğitimden sonra yeniden bakmak gerekir. Aksi takdirde toplumu koşullandıran ve beynini yıkayan kızıl emperyalizmi anlamak mümkün değildir. Komünizmin sefaletleri sadece bunlarla da bitmiyor. Hatta haçın yerini orak ve çekiç almıştır. Dini otoritenin yerini Marx ve Lenin gibi putlar almıştır. Felsefede, tarih görüşü Hegel'in tarihsel idealizmine taban tabana zıt olan Proudhon'a dayanır.

Ekonomi ise kötümser liberal Ricardo tarafından desteklenmektedir. Sosyolojileri tek tipçi ve tek faktörlüdür. Modern sosyolojinin çok faktörlü ve çok boyutlu anlayışından çok uzaktır. Komünizmin ekonomik faktörlere dayalı determinist olduğunu iddia etseler de total finalizme meylederler ve tarihsel süreç içinde tüm toplumların bir gün komünist olacağını iddia ederler.

Bu tür aldatmacalar ve kehanetlerle dolu olan komünizmin kendini bilimsel olarak kanıtlamaya çalışması beyhudedir. Komünizm çelişkilerle dolu eklektik bir sistemdir, özellikle sosyolojinin nesnel olarak kabul ettiği devleti ve ulusu reddeder, işine geldiğinde devleti savunur, bu nedenlerle ulusal bilinç yerine sınıf bilincini benimser ve iç çatışmaları körükler.

Komünizmin tüm gücü ve amacı, kapitalizmin baskı ve çelişkilerini teşhir eden, kapitalist baskıyı göstererek kendine baskı yapma hakkı bulan ve bu çelişkilerin üstünü kendi çıkarı için örten gerici bir baskı sisteminden başka bir şey değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR