Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Korunan Alanlar Uygun Bütçeli Olmalı

Korunan Alanlar Uygun Bütçeli Olmalı

Her yıl Mart ayının ilk haftasında, korunan alanlar ücret tarifesi açıklanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan korunan alanlar ücret tarifesi içerisinde; ülkemizde yer alan Milli Parklar ve Tabiat Parkları giriş ücretleri, kamp ücretleri ve konaklama ücretleri listeleri yer alıyor.

Vatandaşlarımızın haftanın her günü keyifle ziyaret edebileceği bu söz konusu korunan alanlar içerisinde; günübirlik gezinti, çadırlı kamp veya karavanlı kamp ile dağ evi konaklaması veya misafirhane konaklaması yapılabiliyor.

Pek çok Milli Park ve Tabiat Parkı; bulunduğu ilin veya ilçenin belediyesi tarafından hizmet verilir haldeyken, diğer Tabiat Parkları ve Milli Parklar ise, özel şirketler tarafından ihale kapsamına göre kiralanıyor ve ücretler özel şirket tarafından talep ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda büyük tartışma konusu olan Milli Park ve Tabiat Parkı ücretlerinin, 2024 yılı Mart ayının ilk haftasında da aynı senaryo ile vatandaşın karşısına çıkmaması için, korunan alanlar uygun bütçeli olmalı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından belirlenen söz konusu “korunan alanlar” her bütçeye uygun olmalı.

Piknik, kamp ve konaklama seçenekleri ile vatandaşların aklını çelen, vatandaşların doğa ile iç içe olmasına vesile olan ve güzel anıların biriktirildiği korunan alanlar, her bütçeye uygun hale getirilmelidir ve vatandaş bütçesi rahatlatılmalıdır.

Tabiat Parkı ve Milli Parkların çok az bir kısmı kent merkezine yakın konumda yer alırken, pek çoğu ise yerleşim yerlerinden uzakta veya ulaşım seçeneklerin az olduğu lokasyonlarda yer almasından dolayı; vatandaşlarımız doğada vakit geçirmek istediklerinde çok pahalı ücretler ödeyerek ulaşım ve diğer ihtiyaç malzemelerini ancak alabiliyorlar.

Onca yol geldikten sonra, Milli Park giriş ücretleri ve Tabiat Parkı giriş ücretlerinin de fazla olabileceği için mağduriyet üst seviyeye çıkıyor. Bu yüzden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bu konuda daha centilmen davranmasını istiyorum.

Özellikle popülerliği üst düzey olan Milli Park ve Tabiat Parkları için ücretler bir tık daha uygun hale getirilebilir ve burada ziyaretçi potansiyeli artışı meydana gelebilir. Bu sayede iç turizm ve dış turizm de gözle görülebilir bir artış söz konusu olacaktır.

Bakalım gelecek süreçte neler göreceğiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü karşımıza nasıl bir ücret tarifesi ile çıkacak. Doğa ile kucaklaşmak bu kadar zor olmamalı ve insanlarımız birkaç gün geçirmek istedikleri Milli Park ve Tabiat Parklarından uzak kalmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR