Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Olumlu Geri Dönüş

Olumlu Geri Dönüş

15 Haziran 2023 tarihinde ve 22 Haziran 2023 tarihlerinde, gazetemizde dile getirdiğim orman giriş yasağı ile ilgili gelişmeler yaşanmaya başladı.

İlk köşe yazımı kaleme aldığımda, birkaç ilimizde orman yasaklarının başladığına vurgu yapmıştım ve ikinci köşe yazımda ise, orman yasağı kararı alan il sayısının biraz daha arttığını ifade etmiştim.
Bugün 29 Haziran 2023 ve tarihe baktığımda, pek çok ilimizde orman yangınlarına yönelik olarak tedbirlerin ve kararların artırıldığını görmek beni oldukça mutlu etti.

Bu beni neden mutlu etti biliyor musunuz?

Çünkü Küresel Orman İzleme verilerine göre; 2022 yılında her 1 dakikada 11 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yok olduğu tespit edildi.

Günümüzde 30 bin 50 bin ve hatta Dünya Kupası gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan futbol sahalarının ortalama 100 bin insan kapasitesine sahip olduğunu göze aldığımızda, bu oranın çok büyük olduğunu görebiliyoruz.

Bu nedenle, ormanlık alanlara giriş yasağının önemine bir kez daha vurgu yapabiliyorum.

Elbette ormanlık alanlara girişler tamamen kısıtlanmış değil. Tabiat Parkı, Milli Park ve Mesire alanları gibi ormanlık sahalarda; güvenlik ve kontrollü şekilde piknik ve gezinti yapılabiliyor.

Kentlerin diğer bölümlerinde yer alan ormanlık alanların kaderine terk edilmemesi hususunda alınan kararları sonuna kadar tebrik ediyor ve bu kapsamda, orman yasağı kararı aldığını duyuran illeri bir kez daha tebrik ediyorum.

Unutmamak gerekiyor. Orman yasakları kararlarının hemen, hemen hepsinde “insan ve araç trafiğine bağlı olarak” gerekçe gösterilerek “kasten veya kazara” orman yangını çıkabileceği ifade edilerek söz konusu kararların alındığı bildiriliyor.

Bu kararlara baktığımızda, insanlarımızın da bilinçlenmesi gerekiyor. Şuan bile baktığımızda, Bayram nedeniyle oluşan trafik yoğunluğunda İstanbul –Ankara yolu üzerinde “paralı yol dâhil” yol kenarının çöp yığınları ile dolduğunu görüyoruz.

Yani bu örnekten de anlaşılacağı üzere bu kadar insan sadece Bayram trafiği nedeni ile otoyol ve çeşitli rotalar üzerinde yer alan karayollarını çöp içinde bırakıyor ise, ormanlık alanlarımızda meydana gelebilecek yangınları bir kez daha göz önüne almak gerekiyor.

Bugün, piknik çöpünü yere atan sayısını hesaplamaya kalksak, kimsenin matematiği yetmez. Bu yüzden ormanlık alanlara giriş yasağı alınması kararlarını, bir bütün olarak destekliyor ve aynı kararların 2024 yılında da sürdürülmesini bekliyorum.

Umarım ormanlarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına herkes elini taşın altına koyar ve o elleri ile ormanlarımıza çöp bırakmak yerine, destek olur ve ormanlarımızı korur.

Bu vesileyle, orman giriş yasağını henüz almamış illerimizin de en acilinden bu kararları alarak, tedbirlerini duyurmasını bekliyor ve tüm okurlarımızın Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR