Şule Erciyas

Şule Erciyas

Orucun Hikmetleri

Orucun Hikmetleri

Yaklaştığımız mübarek Ramazan ayına mahsus olan önemli ibadetlerden ve İslam'ın temel esaslarından birisi de oruçtur. Oruç, Hz. Adem (a.s)'dan beri bütün peygamberlere ve bütün ümmetlere farz olan kadim bir ibadettir. Hicretin ikinci yılında emredilen orucun farziyeti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an-ı Kerim'de "Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı ki günahlardan korunasınız." buyrulmaktadır.

Oruç, fecr-i sadıktan itibaren güneşin batışına kadar yemekten içmekten, şehvani davranışlardan ve orucu bozan diğer şeylerden Allah'a kulluk niyeti ile nefsi alıkoymaktır. Ebu Hureyra'dan rivayet edildiğine göre Resulullah şöyle buyuruyor: "Allah (c.c) buyurdu ki: "Ademoğlunun her ameli kendisi içindir, yalnız oruç hariç, çünkü o benim içindir, onun mükafatını da ben vereceğim. Muhammed (s.a.v)'i irade ve mudreti ile yaşatan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağzının kokusu Allah katında misk kokusundan daha iyidir. Oruçlu için ferahlanacağı iki sevinç anı vardır: İftar ettiği zaman ve Rabbine kavuştuğu zaman, orucun sevabı ile alacağı mükafattan dolayı sevinir."

Rabbimizin emir ve yasaklarında pek çok hikmetler ve ibretler olduğu gibi, oruç ibadetinde de ahlaki, içtimai, ruhi ve sıhhi bakımdan önemli pek çok faydalar vardır. Ancak, orucun farz kılınmasının asıl hikmeti, ilahi emre teslim olmak, kulluk zevkini tatmak, ruhu riyakârlıklardan temizleyip ihlası kuvvetlendirmek, kendisini bizzat ilahi korumaya tevdi etmek için nefisle mücadele etmektir. Zira Cenab-ı Allah bir hadisi kudsi de "Oruç benim içindir, onun mükafatını ancak ben veririm." buyurmuştur. Oruç, namaz gibi hayatı disipline eder, iradeyi en güzel şekilde terbiye eder. Oruç ibadeti ile kalbin pası silinir, ruhunun kirleri temizlenir. Oruç günahlarımızın affına, dualarımızın kabulüne sebep olur.

Oruç, insana sağlık kazandırır, zira sürekli çalışarak yorulan mide ve diğer hazım organları faaliyetlerini azaltarak dinlenirler. Nefsimizi yemekten içmekten ve diğer arzulardan men ettiğimiz gibi, orucumuzun makbul olması için bazı hususlara da riayet etmemiz gerekmektedir. Gözümüzü Allah'ın yasak ettiği şeylerden, dilimizi yalan, dedikodu ve kötü konuşmalardan korumalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR