Alperen Aydın

Alperen Aydın

Şehadetinin Yıldönümünde Medet Önlü

Şehadetinin Yıldönümünde Medet Önlü

Bu şehadet yıldönümünde başım biraz daha dik andım Medet Önlü’yü. Aylardır çalışmasını yaptığımız “ÇEÇEN HALKININ ONURU:ŞEHİT MEDET ÖNLÜ” kitabım çıktı. Bu kitabı Yüzde İki Yayınlarının resmi sitesinden temin edebilirsiniz. Çeçen Cihadını doğru kaynaktan öğrenebilir, Çeçen Cihadını Türkiye’ye sevdiren Medet Önlü’nün hayatını bu kitaptan daha detaylı inceleyebilir, neden ve nasıl bir suikastle şehadet şerbeti içtiğini anlayabilirsiniz...

Medet Önlü, 1960 yılında Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı Çardak Köyünde 7 çocuklu bir ailenin ortanca evladı olarak dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken babasını kaybetti. İlköğretimini Çardak’ta, ortaöğretimini burslu-yatılı öğrenci olarak İzmir ve Kahramanmaraş’ta tamamladı. Lise eğitimini burslu olarak gittiği Adıyaman-Besni öğretmen okulunda, Üniversite eğitimini Bursa’da Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetiminde aldı. Genç yaşlarda kendi çabalarıyla Çeçen dilini öğrenmiş ve bu alanda Türkiye’deki uzman kişilerden birisi haline gelmişti. Çeçen kültürünü yaşamayı, yaşatmayı ve bir sonraki nesillere aktarmayı kendisine ilke edinmişti. Aynı zamanda siyasete de ilgi duymakta, Çeçen toplumunun geleceğini dert edinmekteydi. Rusya-Çeçenistan savaşları sırasında Türkiye’de önemli bir rol üstlendi. Medet Önlü, Çeçen Direnişinin yılmaz takipçisi ve savunucusuydu.

Direnişin ilk yıllarından şehadetine kadar olan süreçte o vakur duruşuyla Türkiye’nin her karışında Çeçenlerin haklı davasını Türk milletine anlattı. Mitingler, konferanslar, yürüyüşler tertip etti. Çeçenistan’dan Türkiye’ye gelen Zelimhan Yandarbiyev dahil birçok lider ve yetkiliye, kendi zor imkanlarıyla öğrenmiş olduğu Çeçencesiyle tercümanlık yaptı.

Medet Önlü Rusya ordusunun Çeçenistan’da yaptığı işgale, daha sonra bu ülkede yürütmeye el koyan Rusya güdümlü yönetimin uyguladığı insan hakları ihlallerine ve haksızlıklara açıkça karşı çıkmaktaydı. Yıllar boyunca Çeçen bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’deki en öne çıkan temsilcilerinden biri oldu. 2005 yılında, sonradan Rusya tarafından işgal edilen Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın o dönemdeki başkanı Abdulhalim Sadulayev tarafından Türkiye Fahri Konsolosu olarak atandı. Şehit edildiği tarihe kadar bu unvanı taşıdı.

Medet Önlü, Türkiye’de bulunan Çeçen sığınmacıların sorunlarıyla ilgilenmekteydi. Savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen kişilere, ailelere, savaş gazilerine, öğrencilere; vize işlemleri, ikametgâh sorunları, eğitim, barınma ve sağlık konularıyla ilgili yardım sağlıyordu. Yıllar boyunca Türkiye’de herhangi bir yasal statü sahibi olamayan, barınma veya çalışma gibi en temel ihtiyaçları dahi giderilmeyen, temel kamu hizmetlerinden faydalanamayan Çeçenler, yaşadıkları her türlü sıkıntıda Medet Önlü’den destek almaktaydılar. Medet Önlü, gerçek bir dava adamıydı.

Evli ve 3 çocuk babası olan Önlü, geçimini dış ticaret ile sürdürmekteydi. Ankara Balgat Çetin Emeç Bulvarı’ndaki ofisini hem ticari faaliyetleri için hem de siyasi görevi için kullanmaktaydı.

22 Mayıs 2013 günü saat 23:00 sularında kendisinden haber alamayan eşi ve çocukları, ofise ulaşabilecek yakınlarıyla iletişime geçti. Kısa bir süre içinde ofisine vardıklarında, Medet Önlü’nün şehit olduğunu gördüler.

Diğer çalışanlar saat 18:00 civarında ofisten çıkmışlardı. Anlaşılan o ki, ofisinde yalnız kaldığını bilen, Önlü’nün tanıdığı ve içeri kabul ettiği bir kişi onu şehit etmiş ve kaçmıştı. Suikast ile ilgili detayları yeni çıkardığım “ÇEÇEN HALKININ ONURU: ŞEHİT MEDET ÖNLÜ” kitabımın sonunda ‘’Medet Önlü Suikastı’’ kısmında açıklamaya çalıştım.

AZİZ RUHU ŞAD, MEKANI CENNET OLSUN! ŞEHADETİ MAKBUL, KOMŞUSU İKİ CİHAN SERVERİ MUHAMMED MUSTAFA (Sallallahu Aleyhi Vesellem) OLSUN!

AZİZ RUHUNA FATİHA!

*Kitabımı almak isteyenler Yüzde İki Yayınlarının sitesinden temin edebilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR