Enes Boyacı

Enes Boyacı

Siber hijyen ile dijital korunma

Siber hijyen ile dijital korunma

Çağımızda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte dijital bir dönüşüme girdik. Yaşadığımız pandemi sürecindeki eve kapanmalarla birlikte ‘online’ ya da uzaktan çalışma kavramları ortaya çıktı. Okulların da online eğitime geçmesi ile birlikte bilgisayar gibi dijital mecralarda daha fazla vakit geçirir olduk.

İnsanların dijital ortama geçmesiyle bu mecralarda da kötü insanların uygulayabileceği yöntemler de gelişti. Bu sebeple bazı insanlar dijital korunma yollarını öğrenmeye başlasalar da hala günümüzde birçok insan dijitalde ne gibi zararlara uğrayabileceğini bilmiyor. Bu durum da insanlarda sanal hijyen ile farkındalığı arttırmanın önemini ortaya çıkarıyor. Peki sanal hijyen nedir?

Sanal hijyen günümüzde sıkça kullandığımız cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda çevrimiçi güvenliğimizi iyileştirmek, sistemi korumak bununla da bizi korumayı amaçlar. Siber hijyen oluşabilecek çevrimiçi tehditlere karşı korunabilmek adına siber güvenlik alışkanlıkları kazanmamızı sağlar. Siber hijyen de tıpkı kişisel hijyenimizi gibi düzenli uygulanması gereken ve belli bir rutine oturtulması gereken bir süreçtir.

Geçirdiğimiz pandemi sürecinde dünyada daha fazla insan çevrimiçi çalışmaya, online eğitime geçtiği için siber suçlarda artış olmuş ve bu durum da siber hijyen kavramını çok daha önemli bir konuma getirmiştir. Ayrıca günümüz çocuklarını da düşünecek olursak siber hijyen sayesinde aslında sadece kendimizi değil çocuklarımızı da korumuş oluruz. Çünkü ev ortamındaki dijital cihazlarımızı çocuklarımızla da paylaşıyoruz.

Peki siber hijyen nasıl sağlanır?

Öncelikle siber hijyeni sağlayabilmeniz için korunmak için geliştirdiğiniz alışkanlıkları rutin haline getirerek tekrar etmeniz gerekmektedir. Öte yandan korunmak için de doğru araçları kullanmanız önemlidir. Siber hijyeni sağlayabileceğimiz yolları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Hesaplarımız için güçlü parolalar oluşturmak ve sık sık değiştirmek. Zararlı yazılımlardan koruyan uygulamalar kullanmak. Çok faktörlü kimlik doğrulama yollarını aktif hale getirmek. Kullandığımız sistemleri güncel tutmak. Kurumsal şirketlerde güvenliği arttıran cihazlar kullanmak. Son olarak da önemli verilerimizin yedeklerini tutmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR