Enes Boyacı

Enes Boyacı

Siber zorbalık

Siber zorbalık

Bugün köşe yazımda günümüz internet çağında gittikçe artan siber zorbalıktan bahsedeceğim. Öncelikle zorbalık kavramını açıklamakla başlayalım. Zorbalık dediğimiz kavram iki şekilde gerçekleştirilir: Birincisi yüz yüze zorbalık ikincisi ise siber zorbalık. Bu kavramları inceleyecek olursak: Yüz yüze zorbalık, bir kişiye karşı gösterilen şaka yollu alay, küçümseme ve çocukların, gençlerin daha sık karşılaştığı istismar davranışları, her ne kadar şaka yoluyla yapılsa dahi eğer bu durum karşı tarafa zarar veriyorsa yüz yüze zorbalık olarak adlandırılır. Siber zorbalık ise, daha çok dijital araçlar üzerinden yapılan zorbalıktır. Bu tür zorbalıklara hayatımızın her alanında rastlayabiliriz. Telefonda, bilgisayarda, tabletlerde ve dijital ortamda oynanan oyunlarda…

Siber zorbalık sosyal medya ortamlarında bir kişiye ait fotoğrafların yayılmasında, mesajlaşma yoluyla tehdit edilmesinde, günümüzde sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinde, bir kişinin kimlik bilgileriyle, ismiyle yapılan eylemlerde görülebilir.

Siber zorbalık hangi yaş grubunda gözlemlenirse gözlemlensin ruhsal, psikolojik ve duygusal sorunlara neden olabilecek bir durumdur. Ancak özellikle gençler arasında yaşanan zorbalık örnekleri, pek çok gencin hayatını karartmaktadır. Bu durumda hem ebeveynlerin hem de gençlerin dikkatli olması gerekiyor. Siber zorbalık geldiğimiz dijital çağda göz ardı edilemeyecek konulardan biri haline geldiği için artık hem ebeveynlerin hem çocukların eğitilmesi gerekiyor.
Özellikle çocuklar ve gençler oynadıkları dijital oyunlarda çok fazla siber zorbalığa maruz kalmaktadır.

Dünya’da en çok kişi tarafından oynanan çevrimiçi oyunlardan birinde, çocuk ve gençlerin siber zorbalığa uğrama oranı yüzde 80’lere kadar gelmiştir. Bu yüzden öncelikle çocuklarımıza siber zorbalıkla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini öğreterek ve sonrasında da kimseye siber zorbalık yapmaması gerektiğini anlatarak yardımcı olabiliriz.

Bu yüzden siber zorbalık ile karşılaştığınızda, sizi rahatsız eden konuşma ve iletişime son verin. Siber zorbalığa uğradığınız yerleri şikayet edin ve zorbalık yapan hesapları veya kişileri gerekli mercilere bildirin. Zorbalık durumunu ebeveynlerinize veya güvendiğiniz kişilere anlatın. Zorbalık ısrarla devam ediyorsa uğradığınız mecradaki hesabınızı kapatın veya silin. Eğer ebeveynseniz çocuklarınızla konuşun, destek olun ve takipçisi olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR