Vahit Aldı

Vahit Aldı

Sincan OSB’ye yargıdan tokat üstüne tokat

Sincan OSB’ye yargıdan tokat üstüne tokat

Ankara Sincan’da sanayi alanı ilan edilip kamulaştırılan arazilerin yargı süreci devam ederken, istinafın ardından yerel mahkemelerden de hak sahibi vatandaşlar lehine kararlar çıkmaya başladı.

Sincan Yeniçimşit ve Osmaniye mahallelerinde çok sayıda arazi Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Alanı’na dahil edilerek, kamulaştırılmalarına karar verilmişti. Valilik tarafından yürütülen kamulaştırma sürecinde vatandaşların arazilerine emsal ve gerçek değerlerinin çok çok altında fiyatlar teklif edilmiş, teklifler reddedilince de hak sahipleri hakkında davalar açılmıştı. Batı Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen davalarda Sincan OSB ve Valilik lehine kararlar çıkmış, hak sahipleri süreci temyiz ederek bir üst mahkeme olan İstinaf’a taşımıştı.

ÜÇ KURUŞA KAMULAŞTIRMA BASINA YANSIDI

Hak sahibi vatandaşların “İrademiz dışında gelişen kamulaştırma karar ve yargı süreciyle arazilerimiz Valilik eliyle çok düşük fiyata elimizden alınıp işadamlarına veriliyor. Arazilerimiz bizden Sincan OSB’ye geçtiği an sanayi arsası vasfını kazanmış olacak ve çok kıymetli hale gelecek. Onlar kazanmış biz kaybetmiş olacağız, bu haksızlık, hakkımızı istiyoruz, malımızın değerini istiyoruz” şeklindeki tepkisi basına da yansımıştı.

İSTİNAF: TARLA DEĞİL ARSA VASFINDADIR

Yaklaşık 2 yıldır süren davalarda İstinaf Mahkemeleri’nden kararlar çıkmaya başladı. İstinaf Mahkemesi, sözkonusu temyiz davalarından birine ilişkin 2 Mart 2023 tarihli kararında, yerel mahkemenin kararını bozdu.

"BİLİRKİŞİ RAPORU GEÇERSİZDİR"

Mahkeme “Dava konusu taşınmazın arsa niteliğinde olduğunun kabulü gerektiği anlaşılmıştır… Taşınmaza arazi niteliği ile değer biçen ve hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporu geçersizdir” diyerek, temyize konu Ankara Batı 5. Asliye Mahkemesi’nin 22.04.2022 tarihli kararının kaldırılmasına hükmetti.

YEREL MAHKEME İSTİNAF’I DİKKATE ALDI

İstinaf’ın bu kararı yerel mahkemeler üzerindeki etkisini göstermeye başladı. Ankara Batı Adliyesi 4. Asliye Hukuk Mahkemesi aynı bölgede başka bir parsele ilişkin 2021/514 sayılı davanın 04/05/2023 tarihli celsesinde İstinaf Mahkemesi’nin sözkonusu kararına atıfla yeni bir keşif yapılmasına hükmetti.
Mahkeme “Sincan Belediye Başkanlığına ve Sincan Tapu Müdürlüğüne ayrı ayrı müzekkere yazılarak, dava konusu taşınmaza ilişkin emsal olabilecek, satış tarihi itibariyle 2021/11 dönemine veya günümüze yakın tarihli olarak satışı yapılan ve benzer özelliklerdeki taşınmazların mahkememize bildirilmesini” kararlaştırdı.

HAK SAHİBİ VATANDAŞLARIN AVUKATI: ADALET YERİNİ BULACAK

Taşınmaz sahiplerinin avukatı gazetemize yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Sincan Yeni Çimşit ve Osmaniye mahallelerindeki kamulaştırma davalarına bakan yerel mahkemeler, bilirkişilerin Sincan OSB lehine olan değer tespitlerini onaylayıp geçiyor, hak sahipleri de temyiz ediyordu. İstinaf Mahkemesi önemli bir kararla, yerel mahkemenin kararını bozdu. Buralar tarla değil arsa vasfındadır dedi. Taşınmazların bedelleri arsa vasfına göre değerlendirilmeli dedi. Kararlarının İstinaf’tan döneceğini gören yerel mahkemeler, İstinaf’a uymaya başladı. 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı bu anlama gelmektedir ve hak sahibi vatandaşlar için çok önemlidir. Yeni Çimşit ve Osmaniye mahallelerindeki OSB kamulaştırmalarında inşallah hak yerini bulacak.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR