Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Sokakta Yaşayan Dostlarımız

Sokakta Yaşayan Dostlarımız

Hava sıcaklıklarının hızla yükseldiği günlere doğru yaklaşırken, sokakta yaşayan dostlarımız olduğunu unutmayalım. Kendi menfaat ve yaşam standartlarımızı düşünürken, ekosistemimizi derinden etkileyen ve yaşam zinciri halkasının bir parçası olan sokak canlılarını hiçe saymayalım.

Evlerimizin önünde, bahçelerde, parklarda veya her nerede olursak olalım; su, mama ve Patili dostlarımıza zarar vermeyecek, aksine gelişimlerine ve yaşam standartlarına katkı sağlayacak gıda malzemelerini onlara sunalım.

Mama fiyatlarının pahalı olmasına göz yumarak, sadece iyilik çerçevesinden bakarak sokakta yaşayan sevimli dostlarımız olduğunu unutmayalım. Her ne kadar hayvan olsalar bile; onlarında bir ailesi, onlarında bir yaşam stili olduğunu düşünerek, elimizi taşın altına koyalım.

Bahçelerimizde gölge alanlar oluşturarak, pratik günlük kullanıma uygun yuva alanı belirleyerek veya sokakta yaşayan dostlarımızın yaşam şartlarını iyileştirelim.

Bunu sadece onlara ilgi ve görgü anlamında değil, iyilik ve Allah rızası için yapacağımızı unutmayalım. Bereketli kazanç, helal rızık ve isteklerin bize yansıması doğrultusunda; emin olmanız gerekiyor ki; daha güzel ve daha hayırlı bir yaşam sizi bekliyor olacaktır.

Ben bu konuda; Sivil Toplum Kuruluşlarına, Bakanlıklara, Veterinerlere, Valiliklere ve Belediyeler de derinden bir mesaj göndermek istiyorum. Sokakta yaşayan Patili dostlarımızın yaşam şartlarının daha iyi hale getirilebilmesi adına projeler geliştirsinler ve gerekir ise; barınak ve hayvan bakım evlerinde artırıma gitsinler.

Sokakta yaşayan sevimli dostlarımız sadece hava soğuduğunda değil, havaların sıcak olduğunda da gazete ve televizyonlarda yerlerini alarak insanlar bilinçlendirilmeli. Günümüzde hâlâ kedi ve köpek mamasının çöpe atıldığı kavgaları meydana gelirken, insanlara bu yönde eğitimler verilmeli ve halk bilinçlendirilmeli.

Bir söylemim de marketlere olacak. Gerekir ise; marketlerde de belirli bir alışveriş oranında mama veya Patili dostlara şifa olacak takviye gıdalarda da indirim yapılsın veya hediye verilsin. Göreceğiz ki bu tarz bir çalışma hem çocuklarımızın yaşam kalitesine yön verecek, hem de sokakta yaşayan dostlarımıza daha fazla ilgi gösterilmesine neden olacaktır.

Umarım gelecek yıllarda bu tarz çalışmalar yapılarak, sokak canlılarının yaşamasına daha fazla katkı sağlanır ve ekosistemin her bir zincirine destek olunur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR